Veszélyes választási rendszer

Bihar megye – Szabó Ödön élesen bírálta Basescu államfõ referendumkezdeményezését, és azt, hogy Tőkés László egyetért ezzel a tervezettel.

Szabó Ödön a Bihar Megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be: a Traian Basesu államfő által kezdeményezett egyéni választókereletes választási rendszer bevezetése a lehető legkedvezőtlenebb lenne a romániai kisebbségek, különösen a magyarság számára. Ha az a rendszer lépne érvénybe, akkor azokban a megyékben (például Temes, Brassó, Máramaros stb), ahol a magyarság nincs többségben, esélye sem lesz egy magyar képviselőnek, hogy bejusson a parlamentbe. Ebben a megvilágításban Szabó Ödön értetlenül fogadja, hogy Tőkés László püspök, független EP-képviselőjelölt miért állítja azt, hogy Traian Basescunak igaza van, mondta Szabó hivatkozva egy a Tőkés László honlapjáról levett román nyelvű klipre. “Ha Tőkés Lászó egyetért Basescuval ez azt jelenti, hogy nem elégedett Toró T. Tibor képviselő tevékenységével, aki Temes megyéből az RMDSZ színeiben jutott be a parlamentbe, ahol a püspök érdekeit képviseli.” – érvelt Szabó, majd hozzátette: “lehet, hogy T[kés László nem mer ellentmondani Basescunak.”

Számháború

Szabó Ödön a 2004-es helyhatósági választások kapcsán a Bihari Naplóban megjelent cikkeket idézve felhívta a figyelmet arra, hogy akkor is volt egy független magyar helyi tanácsosjelölt Orbán Mihály személyében, aki 1400 szavazatot szerzett, ami kevés volt számára a bejutáshoz. Az RMDSZ-nek csak további 400 szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy a mandátumok újraelosztásakor a már megszerzett hét tanácsosi hely mellé egy nyolcadikat is szerezzen, de a független jelölt indulása miatt ettől a helytől elesett. Ugyanez ismétlődhet meg az EP-választásokon is, vélekedett Szabó, aki szerint Tőkés nem kap annyi szavazatot, hogy bejusson az EP-be, viszont könnyen megtörténhet, hogy emiatt az RMDSZ nem szerez három mandátumot, és legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselete az EP-ben. Szabó Ödön nehezményezi a Demokrata Párt “kettős kommunikációját” is ugyanis Emil Boc pártelnök nacionalista retorikájával ellentmond az, hogy Petru Filip a BN hasábjain a magyar választópolgárok figyelmébe ajánlja magát, zárta szavait a politikus.