Veszélyes lehet a nagy meleg

Veszélyes lehet a nagy meleg
Pár napja beköszöntött a kánikula, s az előrejelzések szerint a továbbiakban is hőség lesz, ráadásul a hőmérséklet-páratartalom index meghaladhatja a kritikus 80-as szintet.

Dr. Béres Zsolt sürgősségi főorvos, a Bihar megyei gyorsmentő szoltálat (SMURD) munkatársa elmondta: bár összességében nőtt eseteik száma, egyelőre nincs változás azok tekintetében, melyek a kánikulával hozhatók összefüggésbe – mint például az utcai ájulások, a magas vérnyomás miatti rosszullét, különböző szívműködési zavarok. Valószínűleg azért, tette hozzá, mivel még kevés ideje tart a nagy meleg, s ezt megelőzően hűvös, esős idő volt. De ha folytatódik a kánikula, akkor számolniuk kell azzal, hogy nőhet az ilyen esetek száma. Hasonlóképpen, a megyei mentőszolgálat statisztikai irodájának munkatársa is arról számolt be, hogy huszonnégy óra leforgása alatt nem voltak olyan eseteik, melyek a kánikulára vezethetők vissza.

Tanácsok

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) honlapján részletesen le van írva, mi az, amit fontos tudnunk a kánikuláról. Mint írják, a nagy meleg a legelső napokban a legnehezebben elviselhető, mivel a szervezet még nem szokott hozzá az extrém hőmérséklethez, továbbá akkor, amikor több egymást követő napon nappal és éjjel is magas a hőmérséklet, ezenkívül amikor ráadásul magas a páratartalom és nem fúj a szél, illetve azokban az esetekben, amikor a kánikulához légszennyezés is társul.

A nagy meleg megviseli a szervezetet, súlyosbodhatnak a krónikus betegségek, a szervezet dehidratálódhat, a testhőmérséklet a magasba szökkenhet. Mivel fokozódik az izzadás, a szervezet vizet és sót veszít, s ha nem gondoskodunk a pótlásról, többek között fáradtsággal, szívritmus zavarral, szédüléssel nézhetünk szembe, sőt, akár eszméletvesztéssel is. A test túlmelegedése, azaz a hipertermia pedig zavarodottsággal, izomgörccsel, szapora szívveréssel jár, súlyos esetben kóma is kialakulhat. A bőr piros és száraz, a test hőmérséklete akár a negyven fokot is meghaladhatja. Főleg a hőségben végzett intenzív fizikai munka vezethet ide, de akár pihenés közben is kialakulhat. A hipertermiás sokk sürgős beavatkozást igényel, másként akár végzetes is lehet.

Ha pedig fedetlen fővel tartózkodunk túl sokáig a napon, napszúrást kaphatunk – ez erős fejfájással, aluszékonysággal, hányingerrel, lázzal, eszméletvesztéssel jár. A gyerekeknél jóval könnyebben alakulhat ki napszúrás, mint a felnőtteknél.

Mindezek elkerülése végett ne tartózkodjunk a napon 11 és 18 óra között, fejünket védjük természetes anyagból készült, világos színű fejfedővel, igyunk eleget, akkor is, ha nem vagyunk szomjasak. Vigyázzunk a kisgyerekekre, idősekre, kínáljuk őket gyakran innivalóval, ne várjuk meg, míg kérik. A gyermekeket öltöztessük világos, szellős, természetes anyagból készült ruhákba, a kicsiket ne vigyük ki a legnagyobb melegben, de ha mégis, óvjuk a fejüket világos színű, vékony anyagból készült fejfedővel; soha ne hagyjuk őket egyedül meleg helyiségekben, tűző napon, felforrósodott autóban, még rövid időre sem. Ne induljunk hosszú útra a kisgyermekkel, ha a gépkocsinak nincs klímarendszere, és mindig legyen nálunk elegendő ivóvíz. Ha valaki a környezetünkben rosszul lesz a melegben, vigyük árnyékba, locsoljuk hideg vízzel, gomboljuk ki ruháját, lazítsuk meg övét, adjunk neki hideg innivalót, s szükség esetén hívjuk a mentőket.

Címkék: ,