Veszélyes játékok

Akt.:
Veszélyes játékok
Játékokat ellenőrzött május közepén a Bihar megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság, az országos programnak megfelelően. Amint a közleményükből kitűnik, 32 céget vizsgáltak meg és 24 esetben találtak szabálytalanságokat. Összesen 67 ezer lej bírságot szabtak ki.

A több mint 176 ezer lej értékű, ellenőrzött játékból több mint 42 ezer lej azoknak a játékoknak az értéke, melyeket időszakosan, további ellenőrzések végett kivontak a forgalomból.

A legtöbb szabálytalanság a gyártóval, az importőrrel, illetve a forgalmazóval kapcsolatos adatok hiányával, a lefordított információk hiányával, a különböző biztonsági előírások hiányával, a használati utasítások hiányával kapcsolatos. Egyes játékok esetében az árak nem voltak feltüntetve.

A hatóság mindezek nyomán a következőket javasolja a fogyasztóknak: csak erre szakosodott üzletekből vásároljanak játékokat és vegyék figyelembe, milyen korosztályú gyermekeknek ajánlja ezeket a gyártó. Figyeljenek a kis, lenyelhető részekre, mágnesekre, elemekre vonatkozó figyelmeztetésekre, ne vegyenek olyan játékokat, melyek élekkel, hegyekkel rendelkeznek, s ha ilyeneket találnak, értesítsék sürgősen a fogyasztóvédőket. A pénztári számlákat őrizzék meg, ezekre szükség van egy esetleges reklamáció esetén. Ne hagyják felügyelet nélkül játszani a kisgyerekeket, főleg olyan játékokkal, melyek nem az ő korosztályuknak valók.