Veszélyes az alkohol

Mivel karácsony táján viszonylag sokan kerültek kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) az ezzel kapcsolatos veszélyekre hívja fel a figyelmet.

E szerint a következő helyzetben van szó alkohollal történő visszaélésről: ha nem jól választjuk meg a helyet és az alkalmat (pl. a munkahelyünkön, amikor vezetnünk kell stb.); amikor lerészegedésig iszunk; amikor bánatunkban iszunk; amikor rendszeresen fogyasztunk számottevő mennyiséget.

A részegségnek egy sor fizikai és pszichikai megnyilvánulása van. Néhány ezek közül: változik a kedélyállapot – jókedvtől az aggresszivitásig; megszűnnek a gátlások, s ez átcsaphat „bunkó” viselkedésbe; lelassul a gondolkodás, miközben az érintett kreatívnak érezheti magát; nehézkessé válik a beszéd, mozgáskoordinációs zavarok lépnek fel; megnő a pulzusszám, a szervezet hőszabályozása romlik, a súlyos esetek eszméletvesztéssel járhatnak.

A DSP azt tanácsolja: módjával fogyasszunk alkoholt, lehetőleg evés után, vagy közvetlenül evés előtt; a részegség első jeleinél hagyjuk abba az ivást; ne kínáljuk alkohollal a kiskorúakat; súlyos részegség esetén hívjuk ki a mentőket.