Veszélyeket rejt a nagy hideg

Veszélyeket rejt a nagy hideg
Nagyvárad – Mióta hidegre váltott az idő, egyre többen keresnek menedéket a Gutenberg utcai hajléktalanszállón. Ilyen időben az utcán elaludni végzetes lehet, hívják fel a figyelmet a szakértők.

Gyakorlatilag minden jelenlegi hely el van foglalva a Gutenberg utcai hajléktalanszállón, de az ágyakat még ki tudják egészíteni továbbiakkal , úgyhogy továbbra is minden új jelentkezőt fogadnak, válaszolt kérdésünkre Ferencz István, a szálló ügyvezetője. Az utóbbi napokban, mióta jóval nulla fok alá csökkent a hőmérséklet, hét új személy érkezett, kettőt közülük a rendőrség hozott be – így jelenleg a lakókonténerekben 31-en, az épületben pedig 38-an vannak elszállásolva. Megtudtuk: a rendőrség által behozott személyek is önszántukból jöttek, hiszen kint fagyhalál fenyegette őket.

Folytatnák az étkeztetést

Mind a lakókonténerekben, mind az épületben állandóan 22-23 fok van, előbbieket áramal, utóbbit gázzal fűtik. A szálló, valamint az Ecclesia Mater munkatársai azt tervezik, hogy ma végigjárják Nagyváradot, s forró teát osztanak a rászorulóknak, illetve ha akarják, beviszik őket a szállóra. Az ügyvezető elmondta: bármilyen támogatást szívesen vesznek, mert jó lenne, ha legalább még egy-két hétig meleg ételt oszthatnának a hajléktalanoknak. A Bunyitay-ligetben már hagyományszerűen megszervezett étkeztetést egyébként december 23-án kezdtek el és január 6-ig folytatták. A Gutenberg u. 8. sz. alatti szálló munkatársaival az éjjel-nappal működő 0359.46.66.66 telefonszámon is felvehető a kapcsolat.

Kómában

Míg a SMURD az utóbbi napokban egyszer sem szállt ki hipotermiás esetekhez, a Bihar megyei mentőszolgálatnál arról tájékoztattak: két ilyen esetük is volt az elmúlt hét végén, s mindekttő Belényesen. Két férfihez hívták ki őket, egyikük komában volt. Először mindkettőt a belényesi kórházba szállították, ám egyikük állapota súlyosnak bizonyult, ezért később a Megyei Kórházba vitték. Dr. Hadrian Borcea, a megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályának főorvosa elmondta: ilyen hidegben nagyon fontos, hogy mindenki megfelelően legyen felöltözve; egyúttal különösen fontos, hogy senki ne vigye túlzásba az alkoholfogyasztást, mert ha valaki elalszik az utcán, az könnyen végzetessé válhat számára.