Veszélyben a Dakar–rali jövője

Veszélyben a Dakar–rali jövője
A francia sajtó szerint a Dakar elmaradásával a verseny jövője is veszélybe került és a verseny afrikai jelenléte kérdőjeleződött meg.

Sokáig nem volt gond a szervezéssel kapcsolatban, minden ment a maga útján, december 24-én azonban terroristák előbb négy francia turistát lőttek agyon, három nappal később pedig három katonát gyilkoltak meg Mauritániában. Ezután döntöttek a verseny felfüggesztéséről, mondván, nem kockáztatják a versenyzők életét. Emiatt a francia sajtó általános vélekedése szerint komoly veszélybe került a Dakar–rali jövője.

Lapvélemények

„A 30. Dakar törlése könnyen a tereprali versenyek végét jelentheti az afrikai földrészen” – véli a baloldali Libération. Az újság elemzése szerint „a szervezők ígéretei ellenére nehéz hinni abban, hogy jövőre lesz 31. Dakar”.

A jobboldali Figaro „A terrorizmus áldozatává vált a Dakar” címmel közölt írást. „Ezután már kikerülhetetlenül vetődik fel a rali jövőjére vonatkozó kérdés” – fogalmaz a lap szakírója, emlékeztetve arra, hogy a verseny történetében korábban is számos nehézséggel, fenyegetéssel kellett megbirkózni a szervezőknek.

A kilátásokat illetően a L Equipe című sportnapilap szerint „a jövő ad választ arra, hogy a Dakar–rali afrikai földön történő megrendezése a lehetséges kategóriájába tartozik–e még”. „Mindenesetre a kontinens északi részén érzékelhető növekvő terrorveszély nem ad okot optimizmusra” – olvasható még a helyzetértékelésben. Az összegzés kitér arra is, hogy „az afrikai tereprali–versenyek ellenzői most biztosan elégedettek”, ugyanakkor a szerző megjegyzi: „noha a Dakar–rali célkitűzései között soha nem szerepelt Afrika felemelése, azért a viadal lefújása a terroristákon kívül senkinek nem kedvez”.

Kapcsolódó cikkek:

Hivatalos: elmarad a Dakar - rali

Válságstáb ült össze Lisszabonban

Budapestről rajtol a Dakar - rali