Veszélybe kerülhet a szakmaiság

Veszélybe kerülhet a szakmaiság
Nagyvárad- Csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Egy elkészült tanügy minisztériumi rendelet-tervezet káros hatásaira figyelmeztetett.

Tanügyi témájú sajtótájékoztatót tartott az RMDSZ székházában Szabó Ödön parlamenti képviselő. Felvezetőjében örömének adott hangot annak kapcsán, hogy napvilágot látott az a tanügy minisztériumi határozat, mely arra vonatkozik, hogy első szakaszban a főtanfelügyelői posztok betöltésére szerveznek versenyvizsgákat, majd nyilván következnek a helyettesi, a tanfelügyelői és az igazgatói állások is. Véleménye szerint ez azért jó, mert nehéz úgy dolgozni, hogy egy-egy megbízatás csupán egy évre szól.

Visszahúzó hatás

Kevésbé jó hír viszont, hogy elkészült egy olyan minisztériumi rendelet-tervezetet, mely bevezetése esetén a honatya megítélésében mentesítené a szakmaiság alól az iskolák menedzsmentjét, illetve visszahúzó hatása lenne, vagyis arra ösztönözné a jól felkészült tanárokat, hogy ne pályázzák meg a vezetői tisztségeket egyebek mellett amiatt, mert így többet dolgoznának és rájuk hárulna minden felelősség, miközben anyagi szempontból rosszabbul járnának. A projekt értelmében ugyanis- melynek kidolgozása okát abban látja, hogy kevés a pénzforrás- azokban az iskolákban, ahol a diákok létszáma nem haladja meg a 300 főt, az igazgatók teljes óraszámmal kötelesek lennének oktatni a vezetői teendőik ellátása mellett, azokban a tanintézetekben pedig, ahol több mint 300 gyerek tanul, és maximum 25 osztály működik, fél normát kellene vállalniuk. Ezen kívül valamennyi óvodában, függetlenül attól, hogy hány helyszínen hány gyermekkel foglalkoznak, az óvodavezetőknek menedzseri feladataik végzése mellett teljes didaktikai munkát is el kellene látniuk.
A politikus kiemelte, hogy a tervezet ráadásul figyelmen kívül hagyja azt a hatályban levő törvénycikkelyt is, mely előírja, hogy kisebbségi tagozatokon olyan igazgatóknak, illetve aligazgatóknak kell lenniük, akik beszéli az illető kisebbség nyelvét. Úgy vélte: amennyiben az elképzelést gyakorlatba ültetik, fennáll annak a veszélye, hogy az oktatási rendszer működésképtelenné válik, és opportunisták, szakmailag felkészületlen személyek kerülnek vezető funkciókba.

Ciucur Losonczi Antonius