Veszélybe kerülhet a több millió euró értékű Borvizek-útja projekt

Kovászna megye – A Kovászna megyei Barót polgármesterének ellenkezése valamint az önrész növekedése miatt elveszhet a háromszéki és Hargita megyei borvízforrások és gyógyfürdők feljavítására szánt 11 millió euró.

Kovászna és Hargita megye önkormányzata pár évvel ezelőtt készítette el a pályázatot, mellyel el is nyerték a több millió eurós PHARE támogatást.

Azóta több mint három év telt el, és az ügyben nem történt előrelépés. A két megye új vezetősége elhatározta, hogy lépéseket tesznek a projekt mielőbbi beindítása érdekében. Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke kifejtette:

egyeztetnek az érintett  8 háromszéki és 6 Hargita megyei önkormányzatok vezetőivel és a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztériummal, hogy a három és fél éve tervezett Borvizek- útja  projekt végre beindulhasson, mert ha november 15-ig nem írják alá a szerződést, elveszhet a pénz.

Gondot jelent az is, hogy időközben a 10 százalékos önrész a mai árfolyamon már 35 százalékot tesz ki. Nagy István, Barót polgármestere sem tudja, honnan teremti elő a szükséges 440 ezer eurót. A városvezető kifejtette:  ő nem akadályozza a projekt  kivitelezését, azt azonban nem tudja, hogy a szűkös költségvetéssel rendelkező önkormányzat miből fizeti ki az önrészt. A Borvizek-útja projekt által, az ásványvízforrásokban gazdag településeket szeretnék bevonni a turisztikai körforgalomba.