Versünnep 2007 Szatmárnémetiben

Versünnep 2007 Szatmárnémetiben
Portrésorozatunk mai részében Rozs Tamást mutatjuk be, aki 1982 óta a Szélkiáltó zenekar tagja.
A Pécsen élő Rozs Tamás, egyéb elfoglaltságai mellett zenész, magyar-ének-zene szakos tanár.

Számos bábszínházi, színházi produkció zenéjét szerezte, az előadásokban zenészként, és játékosként is részt vesz. A Szélkiáltó (www.szelkialto.hu) zenekar mellett a pécsi ARCO trió alapítója, zeneszerzője.

Sok más mellett, ő szerezte például a Szatmárnémeti Északi Színházban futó Salemi boszorkányok (A. Miller) zenéjét is. A hangszeres kamarazenét játszó együttes új zenélési forma és hangzás kialakítására törekszik, amelyben szintetizálja a jazzt és a klasszikus zenét, a magyar és más nemzetek népzenéjével. A klasszikus zenei elemeket, a jazz improvizatív világával ötvözik (etno-jazz), amely egy sajátos, több gyökérből táplálkozó friss habgzású zene, akusztikus hangszerekkel. Művészetüket, a magyarországi rendszers túrnén kívül, már bemutathatták Krakkóban, Fellbachban, Olmützben, illetve a bécsi Collegium Hungaricumban is.

Dallam és poézis

Feleségével, Varga Orsolyával közösen alkotják az Ördögszekér Kompánia Bábtársulást, amelyet 2001.-ben alapítottak. Rozs Tamás 2006-ban zeneterapeutaként végzett a PTE Művészeti Karán, tervei közt szerepel egy művészetterápiás központ létrehozása, sajátos nevelési igényű gyermekek, és sérült felnőttek részére. Jelenleg Kaposváron, a Mohácsi János rendezte: 56.06 – Őrült lélek, vert hadak című előadásban is szerepel. A vers és a zene kapcsolatáról így vall: „A dallam, a poézis dominanciáját hivatott felerősíteni. Alapvető, hogy az irodalmi értékek és a zenei megfogalmazás karakteressége egyensúlyba kerüljön, a zene ne „üsse ki” a mondanivalót, és fordítva. A kiválasztott költeményeket igyekszem a zenével erősíteni, aláhúzni a mondandót, vagy egyszerűen „csak” dalszövegként használni, sajátos „nehéz – könnyű” zenét létrehozni; humorral, bánattal teli mélyről szóló muzsikát, klasszikus és mai költők verseinek felhasználásával.”