Versenyfutás az adócsalók és adóellenőrök között

Bihar megye – Az első negyedév zárultával és őj negyedév kezdetével sajtótájékoztatót tartottak a Közpénzek Bihar megyei Felügyelőségén. Megtudtuk, hogy több adócsalót sikerült leleplezniük.

Smaranda Scridon vezérigazgató meghívta az egyes osztályok igazgatóit is a sajtótájékoztatóra, akik a maguk területén lévő újdonságokról számoltak be. Emil Guias az adófelügyelőség vezetője elmondta például, hogy megszaporították az ellenőrzést, kiterjesztették magánszemélyekre is az utóbbi időben igen eleterjedt adócsalások megfékezése végett. Az első negyedévben 266 adócsaló magánszemélyt kaptak el. Volt olyan magánszemély, aki 49 lakást adott el viszonylag rövid idő leforgása alatt, ami már kereskedelmi tevékenységre utal, tehát adót és áfát kellene fizetnie a bevétel után, de ezt nem tette meg. Igen nagy az adócsalás mértéke az építőiparban. Az Arsif Cons elnevezésű cégnek például még alkalmazottai sincsenek. A cégtulajdonos vásárolt egy nyugtatömböt, egy részét felhasználta más részét eladta, vagyis jó pénzért másoknak állított ki nyugtát bizonyos treanzakciókról. Az Arsif Cons 935.978 lej értékű kárt okozott az államnak. Igen elterjedt az adó-, pontosabban áfacsalás az európai közösségen belüli kereskedelemben. Az egyik cég -a nevét még nem árulta el Guias, mert a vizsgálat nem zárult le egészen- szinte naponta sétáltatott néhány tonna betonvasat Románia és magyarország között, hogy visszakérhesse az áfát, de magyarországon még csak bejegyezve sincs az a cég, amelyiknek állítólag szállított. A vasat le sem rakták, még aznap jött vissza a szállítmány. De olyan olasz üzletember is van, aki egy nagyértékű ingatlantranzakció után gyorsan Kínába tette át székhelyét, hogy ne kelljen adót fizetnie.

Mindent egybevetve, az első negyedévben adófelügyelőnként mintegy 1,5 milliárdos adócsalásra derítettek fényt, de ezt még be kell hajtani, s ha szokás szerint perre viszik az ügyet az érintettek, akkor a bíróság igen gyakran az adcsalóknak ad igazat, bár Bihar megye országos szinten az igen előkelő 6. helyen áll a végrehajtás útján behajtott adóhátralékok te     kintetében.

Amint Fandly Marius aligazgatótól megtudtuk az első negyedévben 511.535.000 lej folyt be megyénkben az államkasszába, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest 149,38 százalékos teljesítményt jelent,  a tervezett 559.960 000 lejhez képest viszont csak 91,35 százalékosat.

 

Albert Ferenc