Versenyben a gyorsvonat hálóhelyeiért

Versenyben a gyorsvonat hálóhelyeiért
Szinte lehetetlen néha akkor is olcsóbb helyet kapni Nagyváradon a Mangaliára induló gyorsra, ha az ember éjjel már sorba áll. Megkérdeztük, hogy van ez.

Felháborodott olvasói panaszt kaptunk, arra, hogy a CFR már induláskor elrontja a román tengerpartra készülők kedvét. Nagyon keresett ugyanis a Váradon át Mangaliára tartó járat, és eleve abszurd, hogy online nem lehet foglalni, sőt, máshogy sem. Ehelyett sorba kell állni, és aki kapja, marja alapon dől el, kinek jut hely az olcsóbb hálóvagonokban. Panaszosunk – másokkal egyetemben – múlt hónap 30-án ment ki a váradi állomásra, éjszaka, hogy azonnal elcsípje, amint elkezdik árusítani a helyjegyeket, ugyanis azokat e hó 1-től bocsátották forgalomba – a hónap végén induló vonatra is. Vannak 6, illetve 4 személyes olcsóbb hálóhelyes fülék is, ő egy 4 személyeset szeretett volna. Azonban abban a pillanatban, ahogy megkezdődött az árusítás, a pénztárnál már közölték is, hogy el is fogyott. Így az éjjeli sorban állás is fölösleges volt – az illető a drágább, klasszikus hálókocsira volt kénytelen jegyen venni, ami 200 lejjel többe kerül. De főleg azt nem érti, hogy fogyhat el valami az árusítás megkezdésének pillanatában. Ezt mi sem, úgyhogy megérdeklődtük.

Magyarázat

A magyarázat szerint egyszerűen nagyon kevés az olcsóbb hely. Sőt, a kérdéseinkre válaszoló alkalmazott már ismert gondként fogadta kérdéseinket: „sejtettem, hogy erről lesz szó, és azt is gondolom, hogy ezen belül 4 személyeset akart az illető” – mondta. Tehát a CFR-nél régi probléma ez. És állandóan ismétlődik. Azt mondják, az sincs kizárva, hogy a vasutasok, vagy a vasút vezetői néha fenntartanak maguknak egy-egy fülkét, de ez ritka. És a külön protokollfülkék amúgy már megszűntek, és minden a szerveren van, itt látható. Hogy Váradon a pénztárosnak azt kellett válaszolnia már az első klienseknek is, hogy nincs egyben 4 szabad hely, mert ezt látja a rendszerben, az azért lehet, mert a 4-es fülkékből van a legkevesebb, és ilyen kocsikból is keveset csatolnak a vonatra, mindig. Úgy tudni, az sem ritka, hogy maguk a vasutasok mennének le a tengerre a családdal, de már nekik sem jut ilyen. Ráadásul ha csoportok is utaznának, azok vezetői sokszor már hónapokkal előre írnak a CFR bukaresti központjának, ahol eleve lefoglalnak fülkéket, vagy akár vagont is nekik – így az már foglaltként jelenik meg a rendszerben, amikor megkezdődik a városokban a jegyárusítás. Emellett az is hiába van, hogy például Várad után Kolozsváron még csatolnak kocsikat ehhez a szerelvényhez – mert az is kevés, így akár például Kolozsváron, vagy más városban is kiadhatnak foglalást az árusítás megkezdésének pillanatában. Vagyis úgy kell elképzelni, hogy a több városban egyszerre sorban állók kvázi versenyeznek, és akik elsőként veszik meg a maradék helyeket a nyitás pillanatában, azok kilőtte a többi városban várakozót.

Minden esetre a panaszos még megjegyezte: olyan család is volt, akik Barátkáról jöttek be Váradra jegyért, éjjel sorban állni, és ők sem kaptak. Bár a vasút magyarázata is érthető, az már kevésbé, hogy eleve minek kell 2017-ben a megyeszékhelyre zarándokolni vonatjegyért, ráadásul éjjel, ahelyett, hogy civilizált, online és offline foglalási rendszer működne, továbbá ha ekkora a kereslet, akkor a piaci alapion működő vállalat miért nem igyekszik minél alaposabban eleget tenni neki.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .