Versekkel ünnepelték Nagyszalontán a Magyar Nyelv Napját

Akt.:
Versekkel ünnepelték Nagyszalontán a Magyar Nyelv Napját
November 13-án a magyar nyelvet ünnepeljük, ilyenkor világszerte megemlékeznek különleges nyelvünkről nemzettársaink, számos irodalmi program és családi rendezvény zajlik a világ különböző városaiban a magyar nyelv megünneplése jegyében.


Ahogyan az előző években, úgy idén is nagy örömmel csatlakozott Nagyszalonta városa ahhoz a kezdeményezéshez, melynek keretében a határokon átívelve, egyidőben szavalnak magyar verseket a legkisebbek, édes nyelvünk ünnepén.

Péntek délelőtt 10 óra 10 perckor a Csonkatorony tövében sorakoztak fel Nagyszalonta kisóvodásai, közel 100 gyermek, hogy közösen szavaljanak verseket, s ezzel tisztelegjenek anyanyelvünk szépsége, sokszínűsége előtt.
A hajdúváros apróságainak a verselésével egyidőben Nagyszalonta testvérvárosában, Csepelen is felcsendültek a rímek, valamint a nagyszalontai Toldi napközi pedagógusának, Szakács Beáta óvónőnek a közreműködésével a Gyertek, legyünk barátok nevelési projekt keretén belül Arad és Hargita megyékből is bekapcsolódtak óvodások a közös verselésbe.

Egyidőben csendültek fel tehát a versek Nagyszalontán, Csepelen, az aradi Manócska óvodában (Varga Katalin és Czank Orsolya óvónők irányításával), valamint a Hargita megyei Gyimesközéplok településen (Csillag Kinga óvónő vezetésével) és a Hidegségi Fonócska oviban (Prezsmer Annamária óvónő irányításával).
A kis óvodások képzeletben karöltve, a költészet szárnyán utazva szavalták el az alkalomhoz illő verseket, Székelyföldtől Budapestig, azzal a közös céllal, hogy méltóképpen tisztelegjenek a Magyar Nyelv Napján közös kincsünk, anyanyelvünk nagysága előtt.

Balázs Anita