Vers és zene A Holnaposoknál

Vers és zene A Holnaposoknál
Nagyvárad- A XXIII. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében tegnap délután nagyváradi magyar diákok szavaltak és énekeltek verseket a társaság hét költőjétől A Holnaposok-szoborcsoportnál.

Zenés műsorral léptek fel a Szacsvay Imre és a Juhász Gyula általános iskolák énekkarai, valamint szavaltak az Ady Endre, a Szent László, a Mihai Eminescu, a Iosif Vulcan és a Lorántffy Zsuzsanna gimnáziumok felső tagozatos tanulói, a rendezvény programfelelősei pedig a felsorolt tanintézmények magyar szakos tanárai voltak.

A szemerkélő esőben Ile Erzsébet szaktanfelügyelő köszöntötte az egybegyűlteket, aki röviden arról beszélt: emlékeznünk kell azokra a nagy elődeinkre, akik a 20. század elején irodalmi tömörülést hoztak létre azzal a céllal, hogy a provincializmusból kiemeljék a Pece-parti Párizst, s tegyék a modern irányzatok új hazai színterévé. Két évvel ezelőtt, 2012-ben Ady Endre születésének 135-ik évfordulóján Nagyvárad köztéri szoborcsoportot avatott a tiszteletükre, akik saját hagyományaink őrzése mellett arra is gondoltak, hogy szükséges mindig felzárkóznunk a mindenkori haladás mellett. Rájuk emlékezünk az idei Festum Varadinum keretében, váradi magyar diákok énekeivel és szavalataival, felidézve azt, hogy 1908 tavaszán több helyi fiatal költő és író tervezte egy irodalmi társaság létrehozását, melynek végső lendületet adott, hogy februárban Váradra jött tanárnak Juhász Gyula költő, aki levélben Babits Mihályhoz fordult, majd csatlakozott hozzájuk Ady Endre, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Miklós Jutka.

Ciucur Losonczi Antonius