Vérközpont: elavult felszereléssel is teljesítenek

Nagyvárad – A nagyváradi Vérközpont nem csak a nagyváradi kórházakat látja el a műtétekhez, transzfúzióhoz szükséges vérrel, hanem a marosvásárhelyi és szatmári kórházakat is. Több támogatást várnának.

Ha más megyében lévő kórházak kérnek tőlük vért akkor általában ők is kérik, hogy küldjenek onnan véradókat, hogy pótolni tudják a tartalékot, mondta a Vérközpont laboratóriumának főorvosa dr. Maria Maier. Vérhiányról különben nem lehet beszélni, tudtuk meg a főorvostól, bár néha megtörténik, hogy egy bizonyos keresett vércsoportból nincs elég. Naponta átlagban 30 donor jelentkezik náluk véradásra. Személyenként 450 milliliter vért szoktak levenni. Ezért a véradók egy fizetett szabadnapot kapnak munkahelyükön és 7 étkeztetési jegyet plusszba. Ezen felül jár nekik egy hónapra 50 százalékos bérletkedvezmény ngyváradon bármilyen közszállítási eszközre, míg a vidékieknek megtérítik az utazási költséget.

Nagyon jó kapcsolatuk van a kórházakkal, az orvosok is küldenek hozzájuk véradókat. Segített új donorokat találniuk a Közegészségügyi Hatóság nemrég kezdeményezett kampánya is. Múlt héten a városközpontban a Körös hídja mellett felállított sátrukban sok fiatal jelentkezett véradásra az egyetemista ifjúság kezdeményezése jóvoltából, ami igen örvendetes jelenség. Ez év első felében több vért sikerült begyűjteniük, mint tavaly ugyanebben az időszakban, tehát ebből a szempontból nincs gond folyamatos a fejlődés. Gond inkább a laboratóriumuk elavult felszerelésével van, mely több, mint 10 éves, felújításra szorulna. Kaptak is igéretet, de azzal maradtak. Szükség lenne egy mentőautóra, vagy két új szmélygépkocsira is a vidéki kiszállásokhoz, mert Nagyszalontán például több, mint 200, Margittán vagy 70 véradójuk van. Ide egy nagyobb csapat kell kiszálljon időnként, s egy ócska Daciába nem férnek be. Ilyenkor kénytelenek saját kocsijukat használni az intézmény érdekében. Igért ugyan a szakminisztérium két, más intézménytől kiselejtezett használt személygépkocsit, de még azt sem kapták meg. Ugyanakkor kevesen is vannak a munka volumenéhez képest. Mondhatni félgárdával dolgoznak. Mivel a délutáni szolgálatot nem fizetik, szabadnapot kell adni helyette, így megtörténik, hogy aki szabadságra megy, a szabadnapokkal együtt egy egész hónapig hiányzik.  Legalább 4-5 asszisztensnőre lenne még szükségük, nyilatkozta lapunknak dr. Maier Maria főorvos, a nagyváradi Vérközpont laboratóriumának vezetője.

Albert Ferenc