Verespatakért, újra, Váradon is

Verespatakért, újra, Váradon is
Nyugtalanok továbbra is azok, akik Verespatak megmentésén fáradoznak. Bár szolidaritásuknak mostanság kevesebben és szelídebben adnak hangot. Váradon is újra megünnepelték Verespatak napját.

Február 6-án ünnepelte első írásos említésének 1884 éves évfordulóját Verespatak, Románia legrégebbi bányásztelepülése. 2010 óta minden esztendőben február 6-án megünneplik az évfordulót. Az alkalomból szervezett rendezvények célja felhívni a figyelmet az UNESCO-világörökségi címre méltó épített örökségre, valamint arra, hogy a verespataki aranybánya megnyitása milyen veszélyeket jelent a környezetre.
A Mentsük meg Verespatakot szervezet február 6-án tartja meg a bányatelepülés napját, abból az alkalomból, hogy tehát majdnem kétezer éves, a települést mint bányászati területet igazoló feljegyezés. Verespatak Alburnus Maior néven megtalálható azon a Kr. u 131 február 6-ra datált agyagtáblán, melyet a 19. században találtak meg a verespataki bányarendszer járataiban több más agyagtáblával együtt. A rendezvények célja felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos megőrizni a táj jelenlegi állapotát, illetve arra, hogy milyen kockázatokat rejt magában az, ha megvalósul a Rosia Montana Gold Corporation aranykitermelési projektje.

Itt is

A bihari megyeszékhelyen sem először tartottak rendezvényeket ez alkalomból. Idén is bármelyik város csatlakozhatott az ünnepi eseménysorozathoz. Verespatak Napja független és apolitikus rendezvény, amelynek szervezői nem fogadnak el adományokat vállalatoktól vagy politikusoktól, teljes mértékben önkéntesek bevonásával és hozzájárulásával szervezik meg, minden alkalommal.
Az idei nagyváradi események helyszíne pénteken a Kosher – Wine Coffee Jazz nevű véndéglátóhely volt. A Crinului utca 2. szám alatti helyszínen nemrégiben előadó- és kiállítótermet is létrehoztak, így a mintegy ötven résztvevő kényelmesen elfért. A bevezető után rövid komolyzenei koncert volt, Mara Borodi zongoraművész adta elő Ludwig van Beethoven Sonata Pateticájának első részét, majd Georgiana Mircescu fuvolakíséretével Frederic Chopin – művet is játszott. Ezt követően dokumentumfilmeket vetítettek az aranybányájáról híres településről, köztük egy 1957-ben készültet. Később Cosmina Maria Berindei antropológussal beszélgettek az érdeklődők, közben a résztvevők által hozott, házi készítésű ételeket fogyaszthatták. Az eseményt az ImproPatzan improvizációs színházi előadása zárta. Verespatak Napját több mint 20 romániai és külföldi városban ünneplik meg. Maga a téma sajnos most is aktuális. A verespataki beruházást ellenző, helyi lakosokat tömörítő civil szervezet, az Alburnus Maior szerint ugyanis nincs rendezve a kérdés. A szervezet úgy véli, Klaus Iohannis államelnöknek az aranybányával kapcsolatos nemrégiben tett állásfoglalása ellentmond korábbi nyilatkozatának. Iohannis arra kérte a román kormányt és a beruházót, hogy kezdjék újra a tárgyalásokat a projektről. Kifejtette, hogy a verespataki beruházásról folytatott tárgyalásokat nem megfelelő módon kezelték a felek. Hangsúlyozta, tavaly novemberi elnökké választása óta nem változott álláspontja, és úgy gondolja, hogy a projektet újból meg kell vizsgálni.

Rosszul indult

Bár rosszul indult Iohannis Verespatakkal kapcsolatos gesztusainak sorozata, épp pénteken javítani igyekezett. Facebook-bejegyzésben köszöntötte ugyanis Iohannis Verespatakot: a román államfő a ciános bányaprojekt ellenzőit próbálta megnyugtatni. “Verespatak kulturális és természeti örökségünk jelképévé vált. A település nevében olyan közösségi mozgalom indult, amelyről elmondható, hogy hegyeket képes megmozgatni” – írta Iohannis. Hozzátette: a település jövőjét az európai környezetvédelmi szabványok és az örökségvédelmi törvények betartásával kell megtervezni, de azoknak a szakembereknek a véleményét is meg kell hallgatni, akik hozzájárulhatnak a térség gazdasági újjáélesztéséhez. A verespataki ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező kanadai Gabriel Resources vállalat január közepén levélben fordult a román államfőhöz és Victor Ponta miniszterelnökhöz, sürgetve a tárgyalások újrakezdését a bányaprojekt elindításáról. A cég kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben nemzetközi kereskedelmi bírósághoz folyamodik, és kártérítést követel.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,