ERDON Helyi hírek

2008.10.22. 11:08

Sztrájkkal fenyeget a Sanitas

<p>Bihar megye - Munkabeszüntetést helyezett kilátásba az egészségügyi alkalmazottakat tömörítő Sanitas Szakszervezeti Szövetség. Mint megtudtuk, hamarosan eldől, hogy megyénk csatlakozik-e a megmozduláshoz.</p>

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség november 4-re tömeggyűlést tervez a fővárosban, november 20-ra pedig általános sztrájkot hirdetett, amennyiben nem teljesülnek követeléseik. Az érdekképviselet vezetői többek között azért is elégedetlenek, mert sem az egészségügyminiszter, sem a kormány más képviselője nem jelent meg azon a keddi megbeszélésen, melyet egyébként maga a miniszter kezdeményezett. „Gúnyt űzött belőlünk, tehát tiltakozni fogunk. Először tömeggyűléssel, majd kétórás figyelmeztető sztrájkkal, végül pedig általános munkabeszüntetéssel” — mondta Marius Petcu, a Sanitas elnöke.

Döntenek

Ezen a héten zajlik különben a szövetség kongresszusa is, melyre várják a minisztert, hogy „indokolja hiányzását és választ adjon az 50 százalékos béremelésre vonatkozó követelésekre” - mondta az elnök.

Eugen Nicol[escu korábban abban egyezett meg a szövetség vezetőivel, hogy közös munkacsoportot alakítanak, melyen a lehetséges fizetésemelésekről tárgyalnak. A szövetség egy olyan egyezmény aláírását szorgalmazza, melyben a jelenlegi kormány garantálja a fizetésemelést 2009-től, függetlenül a novemberi választások eredményétől. Nicol[escu korábban azt nyilatkozta, hogy a Költségvetési Törvény jóváhagyását követően derül majd ki, mennyi béremelést „bír el” a gazdaság.

Túlzásnak tartja

Ioan Giurgiu, a Sanitas szövetség Bihar megyei vezetője szerdán kérdésünkre azt nyilatkozta: a kongresszuson (melyen rajta kívül még öt Bihar megyei Sanitas-tag vesz részt) szögezik majd le, hogy pontosan mik a követelések, és akkor dől majd el az is, hogy megyénk csatlakozik-e egy esetleges megmozduláshoz. Ő úgy véli: az idén az egészségügyminiszter nem sokat tett az egészségügyi alkalmazottakért, a kollektív munkaszerződés sincs még aláírva „minden a levegőben van”. Mindazonáltal szerinte az 50 százalékos béremelési követelés túlzás és csakis politikai manipuláció eredménye lehet.

Neumann Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!