Verekedés egy nagyváradi líceumban

Újabb erőszakos eset történt a líceumban
Újabb erőszakos eset történt a líceumban
A nagyváradi 1. számú Speciális Technológiai Líceumban zajlott újabb erőszakos cselekmény borzolja a kedélyeket. Mint megtudtuk, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség már vizsgálja az ügyet.

 

Szombaton este egy váradi román fiatal mintegy három perces, feltehetőleg okostelefonnal készített videofelvételt töltött fel egy közösségi oldalra, amelyen egy brutális verekedés látható, és amely a videót megosztó leírása szerint a nagyváradi 1. Számú Speciális Technológiai Líceum folyosóján történt. A felvételen az látszik, hogy egy fiatal ráugrik a földön fekvő társára, majd pofozni és fojtogatni kezdi. A verekedésnek a videó készítője mellett több másik fiú is a szemtanúja volt. Amikor az agresszor fojtogatni kezdte a földön fekvőt, ilyen bekiabálások hallatszottak „Hé, megölöd!”, „Ne szorítsd a nyakát, hé!”, „Hagyd békén!”, de a felvételt készítőn kívül senki nem avatkozott bele a verekedésbe, sőt, nevetgélve figyelték a történteket. Egy adott pillanatban a bántalmazott megpróbál visszatámadni, de végül mégis ő kapja a több pofont, majd a többiek elkergetik és üldözőbe veszik a folyosón. Egyelőre nem tudni, hogy mikor történt az eset, a felvétel megosztója is annyit fűzött hozzá megosztásához, hogy a gyerekek meg is ölhetik egymást a speciális iskolákban, mert sem a tanárok, sem a pedellusok nem intézkednek. Simon Adrian, a megyei speciális iskolahálózatot fenntartó Bihar Megyei Tanács szóvivője lapunknak elmondta, hogy a kabinetirodához nem érkezett semmilyen értesítés az esetről, mindazonáltal tudomása van róla, hogy a Bihar Megyei Tanfelügyelőség már vizsgálja az ügyet. „Mi is várjuk az iskolától és a tanfelügyelőségtől, hogy mit döntenek” – fogalmazott Simon Adrian.

Vizsgálat

Nyilatkozott lapunknak Alin Iuhas-Novac Bihar megyei főtanfelügyelő is, azt hangsúlyozva, hogy az intézmény jelenleg vizsgálja az ügyet. „Megpróbáljuk megállapítani, mikor történt az eset, kollégáim jelenleg is nézik a térfigyelő kamerákat az iskola munkatársaival együtt. A tanulókat már azonosították, közülük néhányukkal már el is beszélgettek. Miután minden nyilatkozat megvan, akkor áll majd össze a kép, hogyan zajlott le az eset, amiről egyelőre nem tudni, csak feltételezni lehet a diákok elmondásai alapján, hogy mikor történt”. A főtanfelügyelő hangsúlyozta, hogy a vizsgálat hosszabb időt vesz igénybe, ugyanis az iskolában huszonöt térfigyelő kamera van, ezek mindegyikét végig kell nézni visszamenőleg addig az időpontig, amikor az eset történt. Alin Iuhas-Novac leszögezte, hogy minden felelős, tanárok és diákok is viselni fogják a következményeket. „Sajnos nem egyedi eset ez az iskolában. Meg kell szabadulnunk az effajta dolgoktól, már csak azért is, mert egy olyan tanintézményről van szó, ahol speciális igényű gyerekek tanulnak, ezért sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek” – fogalmazott.

Nem az első eset

A nagyváradi 1. Számú Speciális Technológiai Líceum a George Barițiu és a Ioan Bococi iskolák összevonásával jött létre, és az utóbbi időben ez már a második erőszakos eset ebben a tanintézményben. Október végén Vlad Alexandrescu, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) szenátora állította azt, hogy az iskolában a csendőrök elektrosokkal bántalmazzák a diákokat. A szenátor vádjait követően a tanfelügyelőség leváltotta Tiberiu Sîncelean igazgatót és Mariana Şandor aligazgatót, bár Alin Iuhas-Novac azt állította, hogy fizikai erőszak nem történt az iskolában, a két iskolavezetőt pedig nem ezért, hanem a menedzsmentszerződésben vállalt kötelezettségek elmulasztása miatt váltották le.

Pap István