Verdi Gyászmiséje a Székesegyházban

Verdi Gyászmiséje a Székesegyházban
Nem mindennapi, felejthetetlen hangverseny helyszíne volt csütörtök este a zsúfolásig megtelt Székesegyház: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség támogatásával zajló II. European Music Open elnevezésű nemzetközi fesztivál kiemelkedő eseményeként Giuseppe Verdi: Messa da Requiem című alkotása csendült fel.

A rendezvény jelentőségét jelzi, hogy- noha idén tavasszal műsorra tűzte a filharmónia- általában 4-5 évnek is el kell telnie ahhoz, míg a szerzeményt előadják Váradon. Ráadásul egészen másként hangzik bármilyen kompozíció egy szakrális térben, mint egy koncertteremben.

Vezényelt Marius Burkert, a grazi Opera karmestere, közreműködött a Nagyváradi Állami Filharmónia Zene- és Énekkara, illetve szólistaként fellépett a szlovén Monika Bohinec és az ausztrál Caroline Wenborne, a Bécsi Állami Operaház (Wiener Staatsoper) mezzoszopránja, illetve szopránja, Brickner Szabolcs, a bécsi Volksoper tenorja és Palerdi András, a budapesti Magyar Állami Operaház basszus énekese.

A Messa da Requiem Giuseppe Verdi 1874-re elkészült gyászmiséje, amelynek elkészülte Gioachino Rossini, de végső soron Alessandro Manzoni, az olasz romantika egyik legnagyobb költőjének, a Risorgimento egyik vezéralakjának halálához kötődik. Sok mindenben emlékeztet az Aidára és a Traviatára, nagy sikerű bemutatója 1874. május 22-én volt Milánóban, a San Marco Székesegyházban, majd a darabot három nap múlva, május 25-én a Scalában is bemutatták.

Ciucur Losonczi Antonius