ERDON Eletmód

2011.08.02. 07:54

Zavarba ejtő hasonlóság

Legyenek évelők vagy egynyáriak, a napraforgókat mindenki felismeri... vagy mégsem?

Legyenek évelők vagy egynyáriak, a napraforgókat mindenki felismeri... vagy mégsem? Mihelyt közelebbről szeretnénk megismerni ezeket a virágokat, rá kell jönnünk, hogy nem minden napraforgó sárga; ráadásul az sem biztos, hogy minden napraforgó, ami annak látszik. Ismerkedjünk hát meg a rokonokkal is!

Napraforgó hasonmások!

A fészkesvirágzatúak családjában jó néhány rokont találhatunk, amelyek olykor megtévesztésig hasonlítanak az egyéves napraforgóra vagy az évelő változatokra. Elnevezésük is gyakran a Napra utal. A napraforgóhoz rendkívül hasonló fajokat találunk a fészkesvirágzatúak családján belül; ilyen például a menyecskeszem (Coreopsis), a napszemvirág (Heliopsis), a napfényvirág (Helenium), a kasvirág (Echinacea) és a kúpvirág (Rudbeckia).

Mivel pedig a felsorolt nemzetségek fajaiból is legalább annyiféle díszfajta terjedt el, mint a napraforgókból, és a fajták megjelenése éppolyan változatos, ezért a virágok néha annyira hasonlítanak egymásra, hogy laikusként könnyű összetéveszteni őket. Kapaszkodót jelenthetnek ilyenkor az eltérő növekedési formák, a növények termete és lombozata. A következőkben a legfontosabb sárgaszirmú fészkes virágzatú növényeket ismerhetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!