Venezuelából és Argentínából a Campusra

Venezuelából és Argentínából a Campusra
Három nap, és kezdődik a Campus Fesztivál! A programban olyan zenei kuriózumok kaptak helyet, mint az osztrák Parov Stelar és zenekara, az argentin Argies, a brit Metrik, vagy a venezuelai Désorden Publicó. A július 20-án kezdődő fesztivál a nyár legszínesebb program kínálatával, ezúttal is változatlan helyen, a debreceni Nagyerdőn vár mindenkit.

A fesztivál egyik legnagyobb buliját a nu-jazz kultúra markáns képviselője, az osztrák Parov Stelar Band adja, névadó vezetője a kétezres évek közepe óta gyártja a jobbnál jobb electro-swing és nu-jazz slágereket, melyek egész Európában meghódították a táncparkettet. Látható-hallható még a Désorden Publicó, a venezuelai zenekar a legelsők közé tartozott azok közül, akik a nyolcvanas évek közepén az autentikus és a második generációs ska zenét elkezdték keverni a latin rockkal valamint más, hagyományos dél-amerikai műfajokkal. A zenekar az elmúlt 26 évben számtalanszor körbeturnézta a világot, megjelentettek nyolc nagylemezt és több ezer koncerten mutatták be azt az elképesztő vérmérsékletű igazi latin showt, amit legalább egyszer mindenkinek látni kell.

A zenei kuriózumoknak viszont ezzel még nincs vége. Az argentin Argies gyökerei között megtalálhatjuk a hetvenes évek brit punkzenéjét, például a The Clash-t, a ska-t és a reggae-t, valamint a latinos elemekkel teli rock&roll-t. A zenekar 600 nemzetközi koncertje során számtalanszor állt punk legendákkal közös színpadon – de a legkisebb klubkoncerteken is táncra bírják az arra nyitott közönséget. Angliából több remek produkció is szerepel a programkínálatban. Zenél majd a Moving Fusion és a Metrik, a rave és a keményvonalas electro keverékét hozza a Hostage, de itt lesz az ambient, ambient-house műfajok egyik szó szoros értelemben vett legendája, a brit Chris Coco is.

Hazai kedvencek

Nyári fesztiválhoz méltóan jönnek a hazai csemegék. Debrecenben már klasszikus a Subscribe, a Quimby, Irie Maffia, vagy például Deák Bill Gyula! Zenei különlegesség a Csík Zenekar Presser Gáborral és Lovasival, a Biorobot Unplugged Bérczesi Róberttel, a magyar népzenei hagyományt, a klasszikus amerikai dzsesszel ötvöző Dresch Dudás Mihály vezette Dresch Quartet. Debreceni fesztivál azonban mit sem ér debreceni előadók nélkül! PG Csoport, Hangtapasz, Wyrfarkas, Skafunderz, a Lux Együttes és Felkai Miklós, Dr. Valter, Premier Plan, csupán néhány név a több mint negyven helyi produkció közül. Szombaton pedig a fesztivál nagyszínpados záró buliját ezúttal is a Tankcsapda adja!