Vendégszobák épülnek a szentmiklósi strandon

Vendégszobák épülnek a szentmiklósi strandon
Bihar megye – Vendégszobák építésével bővül ezekben a napokban a Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklós termálstrandja. További fejlesztéseket is terveznek, tudtuk meg Árus Csongor László helyi lelkésztől.

A szentmiklós strandról többször írtunk már, megemlítve, hogy története úgy kezdődött, mint sok más strandé az Érmelléken (melyek közül sajnos egyre kevesebb működik): a ‘70–es években kőolaj után kutatva leltek rá a 60–65 Celsius fokos meleg vízre, melyet aztán a forrástól pár száz méterre kiépített strand medencéjében hasznosítottak. A termálvíznek nem csak nyugtató hatása van, de mindenféle ízületi betegség gyógyítására is alkalmas, ezért messzi földről is érkeznek oda sátorozók.

Augusztus közepétől

Éppen ez a „kereslet” késztette arra a működtető helyi református egyházközséget, hogy vendégszobákat építsen. Sokan érdeklődtek, akik nem hívei a sátorozásnak, szálláshelyek iránt, ezért határozták el, hogy az öltözőknek, illemhelynek, tusolónak helyet adó épület tetején közös terasszal rendelkező hat vendégszobát alakítanak ki, tudtuk meg Árus Csongor Lászlótól, a strandot működtető hegyközszentmiklósi református egyházközség lelkészétől. Ottjártunkkor is dolgoztak a Székelyföldről érkezett mesterek, hogy összeállítsák a fából előregyártott elemeket. A befektetés összértéke 12 ezer euró, mondta el a tiszteletes, hozzáfűzve, hogy a környéken egyedüliként rendelkeznek vízügyi engedéllyel is. A munkával augusztus közepére végeznek a tervek szerint, akkortól tudnak majd szállást is adni vendégeiknek, családoknak és gyerekcsoportoknak kedvezményt biztosítva.

Csend és nyugalom

A strand látogatottsága hétköznapokon 50 fő körüli, talán ez is egyik vonzereje: a csend, és nyugalom. A hétvégéken aztán kissé megélénkül az élet, olyankor már 200–300 ember is megfordul ott. Idén a rendkívül esős idő sokakat elrettentett a többnapos tartózkodástól, ellenben idén is több ifjúsági tábornak adtak helyet. A jelenlegi egyetlen medencében hetente kétszer (pénteken és hétfőn) cserélik a vizet. További bővítést is szeretnének, ennek során építenének egy gyerekmedencét, majd egy újabbat a felnőtteknek, de ezekhez nagyobb területre lenne szükség, hogy elkerüljék a zsúfoltságot.

Címkék: ,