Vendégségben egy égbeli kávéház asztalánál

Vendégségben egy égbeli kávéház asztalánál
Nagyvárad – A Kiss Stúdió Színház által indított Vendégségben egy égbeli kávéház asztalánál elnevezésű sorozat bevezető rendezvényén Bajor Andor özvegyével, Ellával beszélgetett Kiss Törék Ildikó színművésznő.

Az alaphangulatot Varga Vilmos színművész teremtette meg Bajor Andor Főúr, írja a többihez! című humoreszkjének a színrevitelével, majd a házigazdák nevében Kiss Törék Ildikó színművésznő köszöntötte az egybegyűlteket. Elárulta: a rendezvénysorozat címét Wass Alberttől kölcsönözte, aki Nyírő Józsefről és Tamási Áronról írta, hogy talán egy égbeli kávéház asztalánál ülnek. Hozzátette: az elkövetkezendő időszakban olyan erdélyi gyökerű írók hozzátartozói lesznek a Kiss Stúdió Színház vendégei, akik a közelmúltban távoztak az élők sorából, így hamarosan Bálint Tibor, Wass Albert és Páskándi Géza rokonait is vendégül láthatja Nagyvárad.

A bevezető szavakat követő beszélgetés során a Váradon született, és a városhoz ezer szállal kötödő Bajor Andornak az özvegye, Ella asszony elevenítette fel az 1991. januárjában elhunyt férje gyermekkorát és egyetemi éveit, a Napsugár folyóiratnál, az irodalmi kiadónál és az Előre című napilapnál betöltött szerepét. A visszaemlékezésből természetesen nem hiányozhatott a találkozásuk története, mint ahogyan az sem, hogy miért kezdett el Bajor Andor paródiákat írni kritikák helyett. Az íróval kapcsolatos megannyi kedves történet tette emlékezetessé az estet, s a múltidézős hangulatot tovább fokozták azok a pillanatok, amikor Bajor Andor hangja is megszólalt egy magnó segítségével.

Visszaemlékezések

Érdekes színfoltja volt a rendezvénynek, amikor a jelenlevők közül néhányan az íróhoz füződő emlékeiket elevenítették fel. Szombati Gille Ottó a közös iskolai élményeiket idézte, annak a véleményének adva hangot, hogy a hozzá hasonló “érdekes, csodálatos, melegszívű és remek emberrel” kevéssel találkozott az életben. Vesselényi Tibor a közös cserkész élményeikről beszélt, Pásztai Ottó pedig több olyan történetet is elmesélt, amikor Bajor Andorral találkozott. F. Bathó Ida egy vidám és egy szomorú emléket osztott meg a hallgatóságával, Tolnay Tibornak köszönhetően pedig egy olyan eredeti Bajor Andor kézirat is előkerült, amelyik eddig még nem jelent meg nyomtatásban.

Ciucur L. Antonius