Vendégek színesítik a Yuppi Tábor programjait

Mircea Bravo a Yuppi Táborban
Mircea Bravo a Yuppi Táborban
A kolozsvári humorista, Mircea Bravo gazdagította augusztus 14-én a juvenilis idiopátiás artritisszel és onkológiás megbetegedéssel diagnosztizált gyerekeknek és kamaszoknak szóló Yuppi élményterápiás tábor programját. Az augusztus 13 és 19 között a Maros megyei Mezősályin szervezetett táborba Bogdan Bob Rădulescu színész is ellátogatott.

Paul Mureșan, a román animáció gyártás egyik jeles képviselője pedig foglalkozásokat tartott a táborozóknak. A lakókat ugyanakkor Katona Alpár és Szénási Zoltán a Rupicapra Sportklub két tagja is felkeresi, akik a helyszínről indítják a Yuppi táborokért szervezett 1800 kilométeren át tartó kerékpáros expedíciójukat.
Mircea Bravo (eredetileg Mircea Popa) Románia egyik legsikeresebb vloggere és humoristája, akárcsak Bogdan Bob Rădulescu színész, a Yuppi Tábor nagykövete. Bob már másodjára vesz részt a táborban, a két közéleti személyiség egy este erejéig interaktív játékot vezet, abban segítik a táborozókat, hogy a Zootopia legkedveltebb énekesnőjét, Gazelle-t megmenthessék.
„Szeretném, ha jelenlétemmel pozitív energiát vihetnék a táborozók életébe, élvezetesebbé téve az ottlétet.” – mondta Mircea Bravo. Nem ez a humorista első Yuppit támogató akciója: áprilisban szurkolt a Wizz Air Kolozsvár 2017-es Maratonján, amikor 22 fiatal azért szaladt, hogy adományokat gyűjtsön a Yuppi számára.
Bogdan Bob Rădulescu a táborokban való aktív részvételét a következőképpen magyarázza: „Színészként vagyok jelen a táborokban. Játszok a gyerekekkel. Mert a játék biztosítja a jó kedvet, a boldogságot. Képes vagy rá, hogy a melletted lévőket boldoggá tedd? Akkor tedd azokká őket. Szeretettel, anélkül hogy elvárnál bármit is cserébe. Két éve ismertem meg Zsuzsát (László Zsuzsa, a Yuppi Táborok ügyvezető elnöke), aki mesélt a Yuppi Táborokról. Amikor elköszöntünk úgy éreztem, egy olyan projektet ismertem meg, amelyet mindenképpen segíteni szeretnék.”

Mircea Bravo és Bogdan Bob Rădulescu
A Yuppi élményterápiás táborai más különleges programokat is tartogat a részvevőknek: augusztus 16-án, szerdán Paul Mureșan grafikai műhelytevékenységén próbálhatták ki magukat a táborozók. Katona Alpár és Szénás Zoltán pedig pénteken, augusztus 18-án a tábor helyszínéről indítja útjára Yuppi Ride nevet viselő expedícióját. A két kolozsvári fiatal három héten keresztül, 1800 kilométeres távban teker biciklivel, a Mont Blanc csúcsát (4809 m) mászva meg végezetül. Útjuk során adományokat gyűjtenek a Yuppi Táborok számára.
A Yuppi Tábor idei harmadik kiadása juvenilis idiopátiás artritisszel és onkológiás megbetegedéssel diagnosztizált gyerekek és kamaszok számára szervezett tábort, összesen 28, az egész országból érkező fiatal vesz részt jelenleg is a programokon. A Yuppi két első tábora diabétesszel diagnosztizál gyerekeket és kamaszokat célzott meg. A negyedik esemény, amelyet augusztus 24–27. között esedékes 0–10 év közötti, onkológiai beteg kisgyerekeket és családjaikat várja, beleértve a szülőket és az egészséges testvéreket is. Ebben a táborban a beteg gyerekek családtagjaik körében vehetnek részt olyan programokon, mint a különböző élményterápiás foglalkozások vagy éppen a pszichológiai tanácsadás.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület, kolozsvári székhellyel, 2011 óta szervez élményterápiás táborokat Mezősályin, Maros megyében. A Yuppi táborai diabétesszel, juvenilis idiopátiás artritisszel és onkológiás megbetegedéssel diagnosztizált gyerekeket és kamaszokat szólítanak meg. A táborok résztvevőinek többféle aktivitás biztosított a tábor teljes ideje alatt: magaskötélpályán való mászás, lovaglás, evezés, íjászat, kézművesség, fényképezés, színház. Ezek a foglalkozások mind olyan élményeket nyújtanak, amelyek erősítik az önbizalmat, és olyan érzelmi támaszt nyújtanak, amelyek a gyermekek fizikai jólétére is visszahatnak.