Vendégek az RMDSZ-küldöttgyűlésen

Borbély László a Bihar megyei RMDSZ-küldöttgyűlésen
Borbély László a Bihar megyei RMDSZ-küldöttgyűlésen
Nagyvárad- A Szakszervezetek Művelődési Házában küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Díszvendég volt Borbély László politikai alelnök és Csehi Árpád szatmári elnök.

 

Szombaton a váradi Szakszervezetek Művelődési Házában XXXIII. küldöttgyűlését tartotta az RMDSZ Bihar megyei szervezete, melynek egyik díszvendége Borbély László, az országos RMDSZ politikai alelnöke, környezetvédelmi és erdőgazdálkodási miniszter volt. Beszédében a közelgő választásokra utalva megjegyezte: úgy érzi, az RMDSZ tudja mit kell tenni, fel van készülve, és ezért sikeres lesz a szereplése. Arra hívta fel a figyelmet: a huszonkét évvel ezelőtt megfogalmazott célok „fájdalmasan érvényesek” ma is, de ugyanakkor, ha visszatekintünk, meggyőződhetünk arról, hogy másképp is alakulhattak volna a dolgok, ha nincs az RMDSZ ott a román parlamentben, vagy a kormányon, hogy állást foglaljon a magyar közösséget, Romániát vagy a demokratikus jogállamot érintő kérdésekben. Ha valaki azt hiszi, hogy könnyű kinyilatkoztatásokkal vagy szónoklatokkal bármit is megoldani, súlyosan téved – tette hozzá a politikus, majd azon meggyőződésének adott hangot: 2010-ben nehéz döntés volt meghozni a megszorító intézkedéseket, de ha a koalíció nem vállalta volna fel ezeket, akkor ma ott tartanánk, ahol Görögország. Így viszont a makroökonómiai adatok stabilizálódnak, s Románia jobb helyzetben van, mint Magyarország. Ennek kapcsán Borbély László azt üzente a magyar kormánynak: az erdélyi magyarok nem egy elszigetelődött, vagy szankcióktól sújtott anyaországot akarnak, hanem egy olyat, melyre fel tudnak nézni és büszkék. Ugyanakkor mindenben partnerek és segítenek, „mert aggódva figyeljük, ami Magyarországon történik”.

Egység

Az alelnök szerint 1996, vagyis azóta, hogy a román többség elfogadta kormánytényezőként az RMDSZ-t, bizonyítottak, ezért nem kell szégyelljék felmutatni az eredményeiket, mert a Szövetség az az erő, mely elérte, és tovább tudja vinni ezeket. Meglátásában nem szabad duzzogni, vagy megosztani magunkat, mert az egység többet ér, mint a „kétség” vagy a „háromság”. Ennek ellenére, 1990 óta mindig voltak más romániai magyar tömörülések, melyek fel akarták mutatni a választás lehetőségét, de ez nem sikerült nekik és nem is fog. A politikus úgy fogalmazott: csakis együtt tudunk erősek lenni, az RMDSZ pedig kitart az 1989 decemberében kijelölt értékrendje mellett, és nem partner abban, hogy „egymást becsméreljük, heti rendszerességgel mocskolódjunk, vagy becstelenül plakátokat ragasztgassunk az európai parlamentben”. Úgy vélte ugyanakkor: fontos, hogy a különböző tárgyalásokkor a román többség is érezze, hogy erő és elkötelezettség van az RMDSZ-ben, az egyik legnagyobb kihívás pedig, ami a Szövetség előtt áll, az, hogy felrázza a magyarságot és tudatosítsa azt, hogy miért érdemes és kell elmenni szavazni.

Tiszteletbeli partiumi

A küldöttgyűlés másik díszvendége Csehi Árpád, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke volt, aki szintén felszólalt. Megítélésében az elmúlt négy év sikeres és nehéz is volt az RMDSZ szempontjából. A szervezet cselekedett, céltudatosan építkezett, közvetlen és indirekt módon is, mert van jövőképe és a vezetői, képviselői igazi értelemben vett felelősségtudattal rendelkeznek, melynek köszönhetően az érdekképviseletük sikeres. A politikus ugyanakkor félig viccesen, félig komolyan azt javasolta: mivel sokat jár mostanában errefelé, Borbély László legyen tiszteletbeli partiumi.

Ciucur Losonczi Antonius