Végzettség nélkül jelentkeztek érettségire

Nagyvárad – Az ideiglenes engedéllyel működő nagyváradi Georgiana magánliceumben egy tanulólány, aki nem végezte el a XII. osztályt érettségire jelentkezett.

A diáklányt, aki a X. és XI. osztály elvégzését sem tudta igazolni elkapták ugyan,  de az ellenőrzés során más hét olyan érettségizni szándékozó diákot is találtak, akik a Georgiana iskola diákjaként jelentkeztek ugyan, de nevcük nem is szerepelt az iskola katalógusaiban. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség értesítette az ügyészéget, az Egyetem Előtti Oktatás  Minőségét Ellenőrző Országos Ügynökség (ARACIP) pedig egy három tagú ellenőrzőbizottságot küldött ki hétfőn az iskolába, melynek jelentése alapján akár a működési engedélyt is megvonhatják a Georgiana liceumtól. Az a diáklánya ki nem tudott a X. és XI. osztállyal elszámolni túl fiatal is volta ahhoz, hogy az idén érettségizhessen. A IX osztályt a Voiculescu liceumban végezte, utána iratkozott át a Georgianaba. A Georgiana magániskolából 46 tanuló jelentkezett érettségire a CT. Brancusi iskolai vizsgáztatóközpontban.

Ioan Seres Bihar megyei főtanfelügyelő, aki a feljelentést tette, nemrég azt nyilatkozta, hogy az ARACIP bizottság jelentése után dől el, hogy bezárják-e vagy sem az iskolát. Az ott végzettek érettségizhetnek, de ha az iskola nincs akkreditálva, nem adhat ki érettségi diplomát. A főtanfelügyelő szerint szerdán zárul az ARACIP és az Ügyészség vizsgálata, akkor már többet lehet tudni. Az ügyészség tegnapig még nem emelt vádat az iskola egyetlen vezetője ellen sem.

A Georgiana magánliceum 2001-ben indult IX. osztállyal.