Vegyszerezték Szacsvay szobrát

Vegyszerezték Szacsvay szobrát
Nagyvárad- Szombaton az RMDSZ megbízásából folytatódtak a restaurátori munkálatok Szacsvay Imre szobránál. Elvégezték a szilárdítást, utána pedig a levédését a talapzatnak, illetve a köveknek.

Gere István kalotaszentkirályi kőfaragó, kőrestaurátor az Erdély Online-nak arról számolt be, hogy egy másik csapat, vagyis a fémrestaurátor kollégái a bronzmunkával foglalkoznak. Ők egy olyan fázisig jutottak, hogy nagyjából a munkájuk zömével végeztek, így neki lehetett fogni a kőmunkának. Ennek során eltávolították a cementfugákat, vagyis az erős anyaggal kikent részeket, melyek erősebbek, mint a kő. Tulajdonképpen egy régebbi beavatkozásnak a maradványai voltak, és azért kellett eltávolítani ezeket, mivel ha erősebb a fuga, mint a kő, az mindig problémát okoz, mert helyezkedésnél mindig a kő sérül, és nem a fuga enged utána. Ugyanakkor elkezdték kinagyolni azokat a helyeket, ahol kőcserére lesz szükség. Időközben a köveket is megrendelték, a magyarországi (süttői) Travertin Kft.-től, tehát ugyanazzal a típusú kővel lesz megoldva a borítás, mint amiből eredetileg készült a szobor talapzata.
Emellett eljutottak egy olyan szakaszig, hogy vegyszerezhetnek, ez egyfajta szilárdítást jelent, és utána levédik a köveket, hogy ne kapjanak nedvességet, majd következik egy körülbelül két-két és fél hétig tartó technikai szünet, amíg végbemegy a kémiai reakció. Utána, mivel közben reményeik szerint megérkeznek a kövek, nekifognak a faragásuknak, hogy majd behelyezzék, erre tehát körülbelül két és fél hét múlva lehet számítani.

Október közepéig

Azonban még mielőtt az újrahelyezés megtörténne, a kőanyagnak a teljes tisztítását is el kell végezniük. A védés után visszatérnek még a fémrestaurátorok, hogy elvégezzék a patinázást, és egyéb beavatkozásokat még a bronzrészen, ezzel valószínűleg néhány napon belül elkészülnek.
A restaurálási munkák befejezésék határideje október dereka, és a szakember reménykedik abban, hogy tartani tudják a határidőt.

Ciucur Losonczi Antonius