Véglegesítették a jövő heti román-magyar együttes kormányülés napirendjét

Véglegesítette a román és a magyar kormány a jövő heti együttes kormányülés napirendjét – közölte pénteken az MTI-vel Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.

A bukaresti megbeszélés után Gémesi elmondta: öt nagy témacsoport köré tömörítették a napirendet, így területfejlesztés mellett gazdaság, infrastruktúra, közlekedés fejezet, valamint mezőgazdasági és környezetvédelmi kérdéskör is szóba kerül, akárcsak a kultúra, kisebbség, oktatás és kisebbség, illetve a szociális, egészségügyi témakör. Gémesi elmondta: 15 megállapodást írnak alá. Ezek között szerepel majd a hadisírok kölcsönös gondozásáról és a területfejlesztésről szóló egyezmény, de a két ország adóhivatala, valamint a romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Miniszterelnöki Hivatal közötti együttműködési dokumentum is. A kormányok emellett kinyilvánítják szándékukat: készek megvizsgálni a sportszakszövetségek arra vonatkozó javaslatát, hogy közös nemzetközi versenyeket szervezzen Románia és Magyarország. A területfejlesztési fejezetben több határ menti közös terv szerepel majd. Gyula város részéről például érkezett egy olyan felvetés – mondta Gémesi -, hogy közös turisztikai útvonalakat vagy falusi turizmus fejlesztésére vonatkozó projekteket dolgozzanak ki. A közúthálózatok összekapcsolásáról Gémesi elmondta: megállapodás születik arról is, hogy a jövő év első felében elkészítik az autópálya-építés összehangolásának ütemtervét.

A román fél azt szeretné, hogy Magyarországon is autópályák és ne gyorsforgalmi utak épüljenek a román-magyar határig. Az MTI kérdésére Gémesi elmondta: mindegy, hogy minek nevezzük az utakat, a lényeg az, hogy Magyarországon is a forgalmi lehetőségeket tekintve azonos minőséget biztosítanak majd azoknak, akik például Brassóból indulnak el az észak-erdélyi autópályán. Magyarország emellett vállalja azt, hogy átadja Romániának a vidékfejlesztési intézménykialakítási tapasztalatát. Oktatás terén létrehoznak egy munkacsoportot, amelynek feladata lesz megvizsgálni a két ország doktori képzésrendszerét azzal a céllal, hogy megnöveljék a kutatóknak a két ország intézményei közötti átjárhatóságát. Több kulturális projektet is elfogadnak, ezek szerint Romániában Bartók-emlékházat és Mátyás király-emlékszobát hoznak létre, illetve szóba kerül a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport restaurálásának anyagi vonzata is. A román fél azt javasolta, hogy a magyarországi románok szobrokat állíthassanak fel egykori egyházi személyiségeik tiszteletére.