Végleges ítélet

Végleges ítélet
A Nagyváradi Ítélőtábla múlt pénteken hirdetett végleges ítéletet annak a hét Bihar megyei személynek az ügyében, akik ellen 2014-ben indult eljárás, miután verekedés közben megölték a 37 éves Ozsváth Oszkár biztonsági őrt Tótiban.


Az őrt és társát egy a biztonsági céggel szerződésben álló tóti bárba riasztották, ahonnan több rendbontót kellett eltávolítaniuk. A nyolc férfi fizikailag és verbálisan sértegette a bárban levőket, ezt követően kérték a biztonsági őrök közbelépését. Az érintettek bosszút akartak állni a biztonsági őrön, ezért később az utcán elkapták és különös kegyetlenséggel megverték, majd magára hagyták az eszméletlenül heverő áldozatot.

A súlyos sérüléseket szenvedett férfi kórházba kerülését követően nemsokkal meghalt. Az emberöléssel és bűnrészességgel vádolt személyeket letartóztatták. Az Ítélőtábla a napokban hirdetett ítéletet: a hét közül két személy megúszta a börtönt, esetükben az Ítélőtábla enyhébb büntetést szabott ki, mint korábban a Bihar Megyei Törvényszék. A törvényszék két éve 14 év és 3 hónapra ítélte Varga Davidot, 13 év és 9 hónapra Varga Cosmint, Claudiu Colompart, Varga Iosifot, 10 év és 4 hónapra Valentin Adrian Merluţot, 10 év és 1 hónapra Ionel Canaloşt és hét év börtönben letöltött nevelő jellegű büntetésre Daniel Merluţot. Az akkori ítéletek nem voltak véglegesek, mindannyian fellebbeztek. A múlt heti bírói döntés értelmében az első öt személy fellebbezését elutasították, viszont Daniel Merluţ és Ionel Canaloş nem kell börtönbe vonuljon, miután a vádat emberölésben való bűnrészességről testi sértés okozásában való bűnrészességre változtatták. Mindketten 2 év és 1 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kaptak 4 éves próbaidőre.