Véget értek a próbavizsgák

Hasznosnak találták a részvételt a próbaérettségin. A szerző felvétele
Hasznosnak találták a részvételt a próbaérettségin. A szerző felvétele
Pénteken a szaknak megfelelő választott tantárgyból próbaérettségiztek a diákok; ezen a felmérésen, mely egyben a szimulálás utolsó megmérettetése volt, már csak a végzősök vettek részt.

Bihar megyében fennakadások nélkül zajlott a megmérettetés, tudtuk meg Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivőtől. A 4180 végzős diák közül 342 volt a hiányzók száma, senkit nem zártak ki. A sokszorosítás is rendben zajlott, a diákok időben kézhez kapták a tételeket. Az Ady Endre Középiskolában voltak, akik már kevéssel tíz óra után végeztek, s többen közülük tizenegy óra körül hagyták el a tantermet. Ebben a középiskolában többek között földrajzból, fizikából, szerves és szervetlen kémiából, informatikából, anatómiából, növény- és állattanból, szociológiából írtak dolgozatot a tizenkettedikesek. Azok közülük, akikkel beszéltünk, elmondták: az anatómia meglepően könnyű volt, a földrajzot viszont elég nehéznek találták. Az informatika sem volt nehéz, de itt valami gond adódhatott a magyar fordítással, ugyanis mintegy félórával azt követően, hogy kézhez kapták a feladatokat, a diákok azt az utasítást kapták, hogy a román nyelvű feladatlap alapján dolgozzanak.

„Jó, hogy részt vettünk a felmérőn, mert most már tudjuk, hogy hogy állunk, s akik eddig nem tették meg, legalább észbe kapnak és nekiállnak tanulni” – mondta az egyik végzős diák.

Mind a próbaérettségi, mind az országos felmérő szimulálásának eredményeit március 31-én teszik közzé.

Neumann Andrea