Véget értek a Margittai Városnapok

A margittai Gyöngyvetők Néptáncegyüttes a szabadtéri színpadon
A margittai Gyöngyvetők Néptáncegyüttes a szabadtéri színpadon
Az idei Margittai Városnapok – október 15-22 – különlegesebb volt, mint az eddigiek, hiszen kibővítették egy kulturális hétté. Ennek aktualitását az adta, hogy az előadók és a nézők birtokba vehették a felújított városi művelődési házat. A város pedig 50. születésnapját ünnepelte.


A művelődési házban zajló programok első négy napjáról már beszámoltunk lapunkban. Ezen írásban a hét második felének programjait mutatjuk be. Csütörtökön a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei mutatták be Bányavirág című tragikomédiájukat. Ezen előadást megtisztelte jelenlétével Pásztor Sándor a Bihar Megyei Tanács elnöke. Örömmel tapasztalta, hogy teltház van, mely kifejezte a margittaiak kultúrigényét. Sikeres bemutató volt, melyet a közönség vastapsa nyugtázott. Pénteken a magyar iskola gólyabáljának is a művelődési ház adott otthont. Gólyák a világ körül címet viselte, érdekes és szórakoztat játékokkal kötötte le a résztvevő diákokat és a közönséget. A kulturális hét utolsó előadása a művelődési házban, a Horváth János Társaság színjátszó csoportjának idei kabaréja volt. A műsor eredetileg a farsangra készült, melynek margittai bemutatójával megvárták a művelődési ház átadását. Mint az előző években, idén is – a XXIV. évadban – nagy sikert arattak. Ez az előadás is teltházas volt. Klasszikus kabaréjeleneteket mutattak be, Nóti Károlytól Rejtő Jenőtől és Mihály Istvántól, melyeket megtűzdeltek villámtréfákkal, zenés paródiával – Horváth-Demeter duó – és nótacsokorral.

Szabadtéri színpad

A városnapok másik helyszíne a városközpontban felállított szabadtéri színpad volt. Itt került sor a hivatalos megnyitóra, október 20-án 20 órakor. Pocsaly Zoltán polgármester nyitóbeszédében köszöntötte a magyarországi testvérvárosok – Berettyóújfalu, Kiskőrös- küldöttségeit, Delorean Gyula alprefektust, Cseke Attila szenátort/megyei RMDSZ elnököt, Florica Chereches, és Ghilea Gavril képviselőket, az önkormányzat tagjait, továbbá minden jelenlévőt. Városunk 50 éves, mondta, ezért kibővített ünnepséget rendeztünk. Hangsúlyozta, hogy a programokat úgy állították össze, hogy mindenki találjon neki tetsző részt. Delorean Gyula kiemelte, hogy Margitta 800 éves fennállásával és 50 éves városi múltjával kiérdemelte a megyei jogú város rangját és ahhoz méltóan fejlődik. Zárszavában mindenkinek jó szórakozást kívánt. Cseke Attila beszédében kiemelte, hogy mindig örömmel jön szülővárosába, Margittára és azt kívánja, hogy éppen ilyen örömmel ünnepeljenek a város lakosai, etnikai, felekezeti, nemi hozzátartozástól függetlenül. Beszédet mondtak még Florica Chereches, és Ghilea Gavril képviselők is. A beszédek után a sztárfellépők foglalták el a színpadot: Daróczi Carmen, Party Band & Jessie, Claudiu Borza, Lena Miclăuș. Szombaton délután a helyi moderntáncosok mutatkoztak be, este pedig a magyarországi Caramel és Sabyest vonzott többezres közönséget a szabadtéri színpad elé. A sztárfellépők előtt került sor a színvonalas és látványos tűzijátékra.

Színvonalas műsor

Vasárnap délután a Gyöngyvetők Néptánccsoport és a Gyöngyvetők Népdalkórus mutatkozott be elsőként igen színvonalas műsorával. Dunántúli, moldvai, rábaközi, szatmári és marosszéki táncaikkal kitörő sikert arattak. Felkészítőik Deák Andrea és Juhos Márta tanítónő/néptánc oktató. Gál Szofi szólóénekesként népdalokat énekelt. A magyar blokkban fellépett még a micskei Görböc Néptánccsoport, a Görböc Népdalkör és a berettyószéplaki Bodzavirág Néptánccsoport. Őket az Ansamblul Florile Barcăului követte, majd a margittai DETOX rockegyüttes koncertje villanyozta a hangulatot. A fellépők sorát Cristi Minculescu és Iris zárták. A főutcán mindvégig jelen voltak a lacikonyhák, étel-ital volt bőven. A gyerekek szórakozásáról a vidámpark gondoskodott. Az időjárás mindvégig kedvező volt. Sikeres, tartalmas városnap volt Margittán.

Szőke Ferenc