Véget ért az V. Csíki fiatal pedagógusok fóruma

Véget ért az V. Csíki fiatal pedagógusok fóruma
Hargita megye – Csík Terület Ifjúsági Tanácsa, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Hargita Megyei Ifjúsági Igazgatóság társszervezésében V. alkalommal került megrendezésre a Csíki fiatal pedagógusok fóruma.

A 2oo7. november 23 – 25 között a Gyergyószárhegyen megrendeztett képzés témája Kommunikáció a pedagógiai gyakorlatban.

A pénteki megnyitón jelen volt meghívottunk Pásztor Gabriella az Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkára, Gergely Erzsébet tanácsos az Etnikumközi hivataltól, Borboly Csaba a Hargita Megye Tanácsának alelnöke, valamint Bondor István, Hargita Megyei főtanfelügyelő. A köszöntőt, illetve az előadásokat követően beszélgetés alakult ki a pedagógusok és a meghívottak között, amely során megvitatásra kerültek azok a problémák, amelyekkel a tanintézményekben (óvodák, iskolák, liceumok) általában és nap mint nap meg kell birkoznia a pedagógusnak.

A szombati előadások továbbá a képzés témájában –Kommunikáció a pedagógiai gyakorlatban hangzottak el, meghívottaink voltak: Lászlófy Pál István a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Bartolf Hedwig főtanfelügyelő –helyettes a Vizsgák menedzsmentjéről tartott előadást, Borboly Melinda ügyvéd A pedagógusok jogairól beszélt, Burus Siklódi Botond Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének főtitkára A pedagógiai kommunikációs kompetenciák fejlesztésének lehetőségeiről beszélt, Ferencz Angela, a Hargita Megye Kulturális Központ igazgatónője A pedagógus szerepe a hagyományok átörökítésében témában tartott előadást.

Csapatépítés, csapatösszerázás is programon volt ez alkalommal is, ahol a csíki pedagógusok egymást megismerhették, vagy a korábban megkötött barátságokat elmélyíthették. A csoportalalító játékokat Deák Ildikó, a Nagy Imre Általános Iskola iskolapszichológusa vezette.

Ezt követően műhelymunkák (ún. workshopok) voltak programon, párhuzamosan zajlottak (1). a Népi gyermekjátékok: Máthé Tünde, Nyírő Ibolya és Bíró Imre (nagybőgő), valamint Kovács István (hegedű) és Bálint Zsombor (brácsa) vezetésével, (2). Román nyelv oktatása magyar tannyelvű iskolákban – Tódor Erika (Sapientia EMTE), illetve (3). Erőszakmentes kommunikáció – Pöllnitz Ilona (Apáczai Csere János Pedagógusok Háza) vezetésével.

Az esti beszélgetés alkalmával – amely a szombati előadás és workshop sorozatot zárta, lehetőség adódott pedagógusaink számára eszmecserét folytatni meghívottainkkal, mint Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Birtalan József a Közalkalmazottak Országos Ügynökségének elnöke, Borboly Csaba Hargita Megye tanácsának alelnöke,

Rendezvényünk, amely 3 napossá nőtte ki magát, vasárnap nov. 25-én újabb műhelymunkákkal folytatódott: (1) Játszóház: Advent – karácsonyvárás Szász Judit vezetésével (Pörgettyű Népi Játszóház)

(2). Dramatikus játékok – Boldizsár Ágoston (MÁG), illetve (3). Projektív rajztesztek – Lőrincz Csilla a székelyudvarhelyi Bányai János Iskolaközpont nevelési tanácsadója vezetésével.

A rendezvény célja kettős, alkalmat ad különböző problémák megvitatására, megfogalmazására, amelyek a pedagógusi pályát érintik, emellett pedig megismerkedni új, érdekes tanítási módszerekkel és hasznosítani tudni ezeket a pedagógusi tevékenységek megszervezése során, mindemellett természetesen fontos, hogy pedagógusaink jól érezzék magukat.