Véget ért az országos felmérő

Akt.:
Véget ért az országos felmérő
Az országos felmérő utolsó, matematika vizsgája is fennakadások nélkül zajlott Bihar megyében. Voltak egyszerűbb és nehezebb tételek, mindent összevetve könnyebb volt a szimulálásnál.


Incidensek, fennakadások nélkül ért véget az országos felmérő, válaszolt kérdésünkre Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő. A szerdai matematika vizsgán a feliratkozott 4704 diák közül 4513 vett részt, a hiányzók száma 191 volt. Örvendetes, hogy egyetlen diákot sem zártak ki a felmérőről, minden rendben és áttekinthetően zajlott, egyetlen értesítést sem kaptak bármilyen problémáról, hangsúlyozta ki a főtanfelügyelő.

Esetek

„Tavaly ki kellett zárni egy diákot, de úgy tűnik, mostanra már mindenki számára világossá vált, hogy nem érdemes csalni, már csak azért sem, mert a tételeket úgy dolgozzák ki, hogy mindenki a saját szintjének megfelelően tudjon teljesíteni” – mondta a főtanfelügyelő, hozzátéve: reménykedik benne, hogy a jövő héten kezdődő érettségi írásbeli vizsgák is legalább ilyen zökkenőmentesen zajlanak majd. Egyúttal a főtanfelügyelő köszönetet mondott minden, tanügyben dolgozó kollégának, aki közreműködött az országos felmérő lebonyolításában.

Amint már megemlítettük, több speciális eset is volt az idei felmérőn – mint megtudtuk, néhány belényesi diák bárányhimlős lett és egy külön teremben írta meg a dolgozatát, egy biharrósai diák pedig szintén bárányhimlős lett, de mivel lázas is volt, ő otthon vizsgázott, természetesen tanári felügyelet mellett. Volt gyengén látó diák, akinek az esetében kérvényezték, hogy nagyobb betűkkel írhassa meg a dolgozatait és több ideje legyen a tételek kidolgozására, több nyolcadikot végzett pedig végtag-törés miatt a dolgozatot lediktálta, úgyszintén külön teremben.

Ami pedig a matematikából kapott tételeket illeti: azok a diákok, akiket megkérdeztünk, azt mondták, mindent összevetve egyszerűbb volt a szimulálásnál, de azért voltak feladatok, melyeken sokat kellett gondolkodniuk. A feladatok különböző nehézségi fokkal rendelkeztek, így a gyengébb matekesek is meg tudtak oldani néhányat közülük.

Az első eredményeket pénteken 16 óráig függesztik ki, s ugyanaznap 20 óráig lehet benyújtani óvásokat, a végső eredményeket pedig július 5-én, kedden teszik közzé.

Neumann Andrea