Véget ért az idei fúvós fesztivál

Véget ért az idei fúvós fesztivál
Nagyvárad- Jó hangulatban zárult vasárnap este az RMDSZ és a Nagyváradi Magyar Ifjúsági Szervezet (NAMISZ) által a Fő utcai Holnaposok-szoborcsoport mellett rendezett III. Parádé Fúvós Fesztivál.

Az időjárás vasárnap este is kedvezett a III. Parádé Fúvós Fesztivál szervezőinek és közönségének, így az idei utolsó alkalomkor is sokan gyűltek össze a Fő utcai Holnaposok-szoborcsoport környékén. Idősek és fiatalok egyaránt jelen voltak, egyesek álltak, míg mások a kockakövekre vagy a közeli üzlethelyiségek kirakatainak párkányaira telepedve hallgatták a fülbemászó dallamokat.
Az érdeklődőket ezúttal is Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Székely István klarinétművész, egyetemi tanár, a fellépő zenekar vezetője köszöntötték, majd körülbelül egy órán keresztül a minőségi szórakoztató zenéé volt a főszerep.
A fesztivál zárókoncertjét a nemzetközi első díjas és arany fokozatú Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar adta, illetve közreműködött a Nagyváradi Egyetem zene szakának és a D’al Segno vegyes kar összevont kórusa, valamint az említett felsőfokú tanintézmény opera osztálya is (felkészítő tanár: dr. Carmen Vasile). Ugyanakkor szólistaként maradandót alkotott Székely Boglárka (hegedű), Bede Róbert, Bede László, Cristina Bede, Haşaş Beatrix Nicole és Szabó Éva (ének).
A műsoron hangulatos szimfonikus fúvószenekari darabok, valamint a zenekar kíséretében énekes, hegedűs szólisták és kórus közreműködésével előadott művek szerepeltek.
Vezényeltek Orosz János és dr. Valentin Lazăr egyetemi tanárok.
Többek közt talán a legszebb Puccini- és Verdi-áriák csendültek fel, de ugyanúgy szívbemarkolóan szép hangulatot teremtett a Schindler listája és az 1492- A Paradicsom meghódítása című filmek zenéje is. Elhangzott még a Superman főcímdala, valamint Dorothy Szivárvány-éneke az Oz, a csodák csodájából, az i-re a pontot pedig Händel: Messiás című oratóriumának legismertebb részlete, a Halleluja tette fel.

Ciucur Losonczi Antonius