Véget ért a VIII. Fürkész verseny

Akt.:
Az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében tartották a díjkiosztót. A szerző felvétele
Az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében tartották a díjkiosztót. A szerző felvétele
Április 13-án, szombaton 17.30-tól került sor a VIII. Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny országos fordulójának díjkiosztójára az Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében.

A 16-os Általános Iskola és a Diákokért Egyesület már nyolcadik alkalommal szervezte meg a Fürkész versenyt II., III., és IV. osztályos diákok számára. Az országos forduló egy másfél napos rendezvénysorozat keretében zajlott le, amelyet ünnepélyes díjkiosztóval zártak a nagyváradi Ady Endre Líceumban. A Krasznai Tünde által megálmodott, és főszervezésében zajló eseményre az ország számos megyéjéből, többek között Maros, Hargita, Kolozs, Brassó megyékből érkeztek versenyzők, összesen 54 tanuló, bár ennél sokkal többen voltak jelen, hiszen mindenkit kísért szülő vagy nagyszülő. A másfél napban nemcsak a versenyre került sor, hanem a gyerekek meglátogathatták a nagyváradi vár múzeumát is, cserkészkedhettek, hagyományőrző játékokkal szórakoztatták őket, illetve fénypontként a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának Trón alatt a király című előadását is láthatták.

Ünnepi beszédek

A díjak átadása előtt rövid beszédet mondott Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, Tankó Veronika Zita, a magyar tanítók és óvónők szaktanfelügyelője, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, dr. Bordás Andrea és Kocsis Annamária, Kovászna megye tanítókért felelős tanfelügyelője is. Bordás Andrea, mint a verseny bíráló bizottságának elnöke elmondta, a Fürkész a legbecsesebb versenyünk, hiszen a legnagyobb kincsünk, anyanyelvünk ápolását szolgálja. Szabó Ödön kihangsúlyozta, örülni kell ennek a vetélkedőnek, hiszen nem maradt meg Bihar megye határain belül, hanem az egész erdélyi magyarság gyermekeinek és gyermekeiért szól, ez pedig nem jöhetett volna létre a pedagógusok, szülők és a támogatók összefogása, közös munkája nélkül. Tankó Veronika Zita megdicsérte a versenyzőket, hiszen az eredményeket tekintve mind igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és magas szinten oldották meg a feladatokat. Ő is kiemelte a magyar nyelvvel való foglalkozás, a nyelvápolás fontosságát, és hozzátette: „Amíg van magyar szó, addig vagyunk mi is, magyarok”. Kocsis Annamária főként a 100 pontos feladatsorról beszélt, amely igazi kihívás volt a gyerekek számára, különös tekintettel arra, hogy az egyik kérdés egy idei helyesírási szabálybeli változtatást is érintett. Színes, változatos feladatsort állítottak össze, amely újdonságként a funkcionális nyelvhelyességet is felmérte. A feladatok nehézsége ellenére évek óta először díjazhattak olyan tanulót, aki a maximális 100 pontot elérte.

Díjazások

A maximális pontszámot elérő diák a Maros megyei, IV. osztályos Antal Péter. A III. osztályosok közül első díjat nyert a kolozsvári Kovács Benedek. A II. osztályban két első díjas volt, Berecki Áron Gergely Marosvásárhelyről, illetve Szabó Erik Szatmár megyéből. További díjazottak: Szabó Erik, Kelemen-Karikás Kristóf, Fülöp Eszter, Szőri Zalán, Mátyás Petra, Ilosvay-Kovács Boglárka, Király Anna, Szabó Dóra, Pencz Tamás, Kiss Réka, Belényesi Tímea-Brigitta, Kövér Sára, Kónya Anna, Lőrincz Dóra, Varga Borbála, Kocsis-Feri Benjámin, Dobre Sofia Maria, Nagy Anna Lilla, Erős Joó Kristóf Béla, Gyenge Edwin-Márton, Ruff Brigitta, Sorbán Anna, Blénessi Nimród, Costin Evelin, Zakariás Dóra. A Fürkész verseny támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

Pikó Stefánia