Véget ért a sztrájk a Dacia Pitesti autógyárban

Véget ért a sztrájk a Dacia Pitesti autógyárban
Egy nap híján három hetet tartott a Dacia Pitesti autógyár alkalmazottainak a sztrájkja, amely pénteken ért véget azt követően, hogy a felek megállapodtak a béremelésről.

A francia Renault tulajdonában lévő romániai gyár vezetősége csütörtökön éjszaka újabb béremelési ajánlatot tett. E szerint a dolgozók visszamenőleg 2008. január 1-től 300 lejes fizetésemelést kapnak, ami szeptember 1-től havi bruttó fizetésüknek megfelelő jutalékkal egészül ki. Ez utóbbi összeget évente egyszer folyósítják nekik. A szakszervezeti vezetők szerint ez azt jelenti, hogy a dolgozók bruttó havi bére havonta legkevesebb 435 lejjel emelkedik. A Dacia alkalmazottai eredetileg 550 lejes fizetésemelést követeltek. Nicolae Pavelescu szakszervezeti vezető szerint a tiltakozók 70 százaléka a munka felvétele mellett döntött, ezért határoztak az általános sztrájk beszüntetése mellett.  
Liviu Ion, a Dacia kommunikációs igazgatója méltányosnak nevezte az újabb ajánlatot, amely mindkét fél számára elfogadható. Az igazgató szerint a Dacia még nem számította ki, hogy mekkora kárt okozott a három hetes munkabeszüntetés. Becslések szerint a sztrájk naponta közel 10 millió eurós bevételkiesését okozott a vállalatnak.