Véget ért a színházi évad

Véget ért a színházi évad
A különböző díjak kiosztásával valamint a színészbállal zárult a nagyváradi Szigligeti Színház 2012-2013-asz évada.


A múlt héten miniévad keretében mutatta be a közönségnek a Szigligeti Színház a 2012-2013-as idény darabjait. Ennek a sorozatnak az utolsó előadása volt a vasárnap este bemutatott My Fair Lady. A musical végeztével osztották ki a 2012-2013-as évad díjait. Az életműdíjat az idén F. Bathó Ida kapta meg. A laudációt Hajdu Géza olvasta fel. Többek között elhangzott: Bathó Ida „1962-ben került Nagyváradra, azóta hittel, odaadással, a tőle megszokott szerénységgel, de annál nagyobb belső erővel szolgálja Thália papnőjeként a váradi, a bihari és egyben az erdélyi színházszerető közönséget. Különös adottsága van a barátságkötések terén. Alkalmazkodó készsége legendás. Nem csak a közönség zárta hamar a szívébe, hanem a kollégák is.” Bathó Ida Hubay Miklós Egy szerelem három éjszakájában debütált Nagyváradon, majd olyan szerepekben láthatta a váradi közönség, mint Budai Nagy Antalné, Bordásné, Pálné, vagy az Anya szerepe Sütő András Anyám könnyű álmot ígér című művében. Pályájának egyik csúcsteljesítménye volt a Magyar Médea Göncz Árpád monodrámájában. Majd Hajdu Géza kiemelte: „Sajnos színpadra a Kasimir és Karoline valamint a Képzeld, beteg! című előadások óta nem volt lehetősége lépni, de a színháztól nem szakadt el, minden előadásunkat megnézi, van úgy, hogy többször is. Gyakran jár be hozzánk, lelkesít és buzdít. Teszi mindezt önzetlenül és rendületlenül, immár ötven éve.”

Díjak

A közönségdíjat az évadban nyújtott teljesítménye alapján Varga Balázs vehette át, és ugyancsak Varga Balázs kapta meg a 35 év alatti színészeknek járó Földes Kati díjat is. A nívódíjakat egy háromtagú, Proics Lilla, Zsigmond Andrea és Dorus Mareş kritikusokból álló szakmai zsűri ítélte oda a miniévadban látott előadások alapján. A díjátadás előtt Proics Lilla a színpadon elmondta azt, hogy hosszas vita előzte meg a döntést, majd pedig hangsúlyozta: „Remélem, hogy amit a következő évadokban a színpadon látni fognak, az egyre bátrabb, merészebb és sokfélébb lesz, ehhez kívánom a közönségnek azt, hogy bízzon a társulatában.” Doru Mareş szintén kiemelte a díjak odaítélésére vonatkozó döntés nehézségét, de, mint mondta, mindenfajta díjnál többet jelent az az egység, amit a színház teremt meg az előadások készítői és a közönség között. Elsőként a legjobb mellékszereplő díj nyerteseit ismertették. Az elismerést Dobos Imre és Hajdu Géza megosztva kapták meg. A lejobb női főszereplő díjára Pitz Melinda, Fábián Enikő és Tóth Tünde voltak jelölve, közülük Tóth Tünde vehette át az elismerést. A legjobb férfi főszereplő díjáért az idén Kardos M. Róbert, Varga Balázs és Dimény Levente versengtek, és a zsűri Dimény Levente teljesítményét ítélte a legjobbnak. A közönség szavazatai alapján a 2012-2013-as évadban A fiú és My Fair Lady című előadások voltak a legkedveltebbek.

Buli

Miután mindez lezajlott, nem maradt más hátra, mint egy fergeteges bulival lezárni az igen tartalmas évadot. Az idén a Lotus bevásárlóközpont rendezvényterme volt a színészbál helyszíne, ahova este fél tizenegy körül kezdtek gyülekezni a színészek, a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai, a meghívottak, és a meghívót váltott vendégek. A színészbált megtisztelte jelenlétével Forgách András író és Novák Péter zenész, koreográfus, valamint a zsűri tagjai is. A vidám hangulat megteremtéséhez a magyarországi humorpáros, a Defekt Duó is hozzájárult fellépésével, és figyelemre méltó tehetségeket ismerhettek meg a jelenlévők a Stragroup fiatal énekeseinek személyében, akik többek között Tina Turner, Prince és Queen dalokat énekeltek. Nem is maradt el produkciójuk hatása, a színészek ugyanis azonnal táncra perdültek a világslágerek hallatán. A színészbál kedves momentumát képezte azoknak a fiataloknak a meglepetése, akik rendszeresen részt vesznek a Színház az iskolában, iskola a színházban programban, és akik önkéntes munkájukkal segítik a Szigligeti Színházat. A fiatalok immár intézményes formába tömörültek, ők lettek a Szöcskék, akik maguk is díjakat alapítottak és osztottak ki a bálon. Minden színművész kapott valamilyen díjat, mint például a Legforróbban szerető anya, a Legfényesebb fejű, vagy a Leghosszabb nyelvű színész díját, de a Szöcskék nem feledkeztek meg Czvikker Katalin menedzserről és Szabó K. István művészeti igazgatóról sem, és nekik is kiosztottak egy-egy elismerést. A nagyon finom vacsora felszolgálása után betolták a bálterembe a tortát, melyen marcipánból készült, az évad előadásait jelképező figurák voltak, és ezeket a figurákat el is árverezték az esten. A jó hangulatú bálon a legkitartóbbak hajnalig mulatoztak.

Pap István