Véget ért a strandbéli napközis tábor

Véget ért a strandbéli napközis tábor
Bár kevesebben vettek részt, mint tavaly, a szervezők sikerként értékelték a városi strandon második alkalommal megszervezett napközis tábort. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

A napközis tábort a Diákokért Egyesület szervezte, s a fő támogató Pető Csilla parlamenti képviselő volt, aki ma, a helyszínen elmondta: nem tudja mire vélni, hogy bár a tábor nagyon jól meg volt szervezve, a pedagógusok színes programmal várták a gyerekeket, kevés szülő élt ezzel a lehetőséggel.
A napközis tábor amúgy egy hétre 150 lejbe került, ám az egyszülős családokban nevelkedő gyerekek számára ingyenes volt. De még az ingyenességre jogosultak közül is csak páran vettek részt. Mint megtudtuk, július elejétől augusztus 22-ig mintegy ötven gyerek jött el a táborba.
Hasznosan, kellemesen
A tábor ötlete egyébként tavaly született, mondta Perecz Simó Annamária, az egyesület elnöke. A vakáció ideje alatt sok kisgyerek otthon unatkozik, esetleg kulccsal a nyakában játszik a tömbház előtt, míg a szülők dolgoznak. Az ilyen gyerekek számára találták ki a tábort, hogy kellemesen és hasznosan tölthessék az idejüket. A program reggel nyolctól 16 óráig tartott: a gyerekek meleg ebédet kaptak, úszótanfolyamon vettek részt, furulyázni tanultak – de voltak kézműves fogalkozások, vetélkedők és sok minden más. A „főhadiszállás” a Flamingo étterem háta mögött felvert sátornál volt, a gyerekek gyakorlatilag csak az úszótanfolyam alkalmából érintkeztek a többi stranolóval. A tanfolyamokat egyébként a Pronataţie klub képzett edzői tartották. Voltak gyerekek, akik több héten át is résztvettek. Bár a szervezők eredetileg elemistáknak találták ki a napközis tábort, volt három és fél éves, s tizenötéves táborozó is az idén. Az egyesület elnöke mellett hat lelkes pedagógus vigyázott a gyerekekre és szervezett számukra programokat: Ambrus Irénke, Krasznai Tünde, Vass Annamária, Biró Sára, Lovász Edit és Petri Katalin.
Míg tavaly a szociálisan hátrányos helyzetüek részére volt ingyenes a napközis tábor, az idén meg a gyermeküket egyedül nevelő édesanyák nem kellett fizessenek, a tervek szerint jövőre a nagycsaládosokat részesítik ilyen kedvezményben.
 
Neumann Andrea