Véget ért a Nagyváradi Ősz

Véget ért a Nagyváradi Ősz
Sztárfellépők produkciójával és tűzijátékkal ért véget vasárnap este az október 2-12 között a nagyváradi várban megszervezett Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat.

Szemerkélő esőben, hűvös, szeles, igen kellemetlen időjárási viszonyok közepette zárult az idei Nagyváradi Ősz rendezvénysorozat vasárnap este, mely sorozatnak az immár csaknem teljesen felújított vár adott otthont. A vasárnap esti nagyszínpadi koncertek sorát este hét órakor a nagyváradi Balog Brigitta fellépése nyitotta meg, aki egyértelműen a román könnyűzenei piac felé orientálódott, ennek megfelelően csak románul konferált és román illetve angol nyelven énekelt. A Brigitta által előadott dalok egyébként nem emelkedtek túl a román könnyűzenei slágerek átlagszínvonalán, amelyeken sokat segítettek Brigitta éneklési kvalitásai, valamint a színpadon lévő két táncosnő, akik mozgásukkal érzékeltették a zene ritmusát, és feltehetőleg el is vonták a férfinézők figyelmét magáról a zenéről.

Fáklyás felvonulás

Balog Brigitta mintegy fél órás koncertjének ideje alatt indult el a Széchenyi (Traian) térről a fáklyás katonai díszmenet, mely a Sztaroveszky (Magheru) úton haladva közelítette meg az ünnepségsorozat helyszínét, és Balog Brigitta koncertje után, mintegy háromnegyed nyolckor ért be a várba. Itt a katonák tettek egy kört a belső várépületek körül, majd leálltak a nagyszínpad előtt. Ekkor Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere köszöntötte a színpadról az egybegyűlteket és a város lakosságát, majd felcsendült a román himnusz. Ezután elvonultak a katonák, és színpadra lépett a Fly Project nevű román könnyűzenei együttes, a vasárnap esti zenei programot pedig a román könnyűzene üdvöskéje, Loredana zárta az addigra már nagy számban összegyűlt közönség előtt zeneileg meglehetősen eklektikus, de nagyon profi előadásmódjával. Fél tizenegy előtt néhány perccel elkezdődött az tíz napon át tartó ünnepségsorozat záróakkordja, a látványos tűzijáték. Összességében elmondható, hogy bár a város ünnepnapjának hivatalosan kijelölt október 12-i dátum több szempontból sem szerencsés – amelyek közül a kisebbik rossz az, hogy általában esős, felhős kellemetlen idő van ilyenkor, a nagyobbik pedig az, hogy az október 12-e által jelölt évfordulóknak kizárólag csak a helyi románok örvendezhetnek –, azt viszont mindenképpen értékelni kell, hogy a szervezők az idén gondoltak a város magyar közösségére is, és magyar fellépők is helyet kaptak a Nagyváradi Ősz nem feltétlenül egyenletesen magas színvonalú, de mindenképpen gazdag és változatos programkínálatában.

Pap István