Véget ért a kampánymaraton

Véget ért a kampánymaraton
Nagyvárad- Hétfőn a székházban tartott sajtótájékoztatóval véget a kampánymaraton, melyen az RMDSZ Bihar megyei szervezetének tizenhárom képviselő-, illetve szenátorjelöltje közül hét vett részt.

 

A hét napig tartó kampánymaratont Grim András képviselőjelölt zárta, aki az RMDSZ váradi székházában tartott hétfői sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy egyaránt találkozott magyar, román, szlovák és cigány nemzetiségű emberekkel, akik nemzetiségüktől függetlenül ugyanazon problémákkal küszködnek- munkahelyhiány, infrastrukturális jellegű gondok stb.-, és egy jobb jövőben reménykednek. Éppen ezért szerinte olyan fejlesztési programokra lenne szükség, amelyek mindenkire vonatkoznak. Biró Rozália szenátorjelölt- aki 350 kilométert tett meg, 22 találkozót bonyolított le és több mint 140 emberrel elegyedett szóba- az elmúlt időszak tapasztalataiból azt a következtetést vonta le, hogy a helyi közösségek rendelkezésére álló költségvetési források szűkösek, ezért ezekre alapozva nagyobb volumenű befektetéseket lehetetlenség eszközölni. Ugyanakkor meglátásában csökkenteni kellene a bürokráciát, illetve a benyújtott pályázatok elbírálási idejét, és olyan adórendszerre lenne szükség, mellyel támogatnák a kis- és közepes vállalkozókat, valamint az őstermelőket. Megjegyezte: rendkívül fontos lenne az észak-erdélyi autópálya építésének folytatása is, ez ugyanis növelné a régió gazdasági potenciálját.

Szíjjártó Zoltán szenátorjelölt 19 eseményen vett részt 9 településen, főleg Nagyszalontán és környékén. A vállalkozók az adórendszer bonyolultsága miatt panaszkodtak neki, ezért kiemelten fontosnak tartja ennek módosítását, egyszerűsítését. Megválasztása esetén a határ menti helységek infrastrukturális helyzetén is javítana, koherens törvényeket támogatna a szociális problémák megoldása érdekében, és mindent megtenne azért, hogy a hazai mezőgazdászok termékei ne legyenek kompetitív hátrányban az importárukhoz képest.

Családbarát adózás

Pásztor Sándor képviselőjelölt elsősorban környezetvédelmi ügyekre koncentrált 21 programja során. Péntek kora hajnalban például a Hőerőmű diszpécserszolgálatát kereste fel, azon megfontolásból, hogy a hőszolgáltató élen jár a környezetszennyezésben. Egyetértett az ott levő szakemberekkel abban, hogy mihamarabb korszerűsíteni kell, azonban a beruházást önerőből a váradi önkormányzat nem tudja finanszírozni. A hulladéktározónál örömmel állapította meg, hogy az újrahasznosítás működik, megítélésében a késztermékként előállított virágföldből a város is vásárolhatna. Az olimpiai méretű medencénél úszó és vízilabda utánpótlás edzőkkel tárgyalt: elhangzott, hogy szükség lenne egy olyan törvényre, mely megkönnyítené a csapatok cégek általi szponzorálását.

Szabó Ödön képviselőjelölt azokat a főbb elképzeléseit vázolta fel, melyek megvalósítására törekedne megválasztása esetén. Ezek közé sorolta a decentralizációt, valamint a családbarát adó-, illetve rendszer bevezetését (modellként a német CSU-nak a hetvenes években kidolgozott modelljét említette). Ugyanakkor mivel az előző kabinetek által kezdeményezett projektek sorsa általában az, hogy holtvágányra kerülnek a kormányváltások után, arra kötelezné az államot, hogy a már aláírt szerződéseket vigye véghez, és újragondolná az országos fejlesztési tervet, ugyanis jelenleg az 50 ezer lélekszámnál kisebb lakosú kisvárosok hátrányban vannak a pályázásoknál.

Emberközeli kampány

Fenesi Tibor képviselőjelölt huszonnégy órás kampánymaratonja keretében a kollégiumához tartozó 101 település közül azokat kereste fel, ahol az utóbbi időben nem járt, Belényes környékén. Elmondása szerint igyekezett meggyőzni a lakosokat, hogy ugyanolyan egyszeri ember mint ők: egyebek mellett terepmunkát végzett, szántott, takarított, találkozott helyi fiatalokkal és fát ültetett.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,