Véget ért a 17. Festum Varadinum rendezvénysorozat

Véget ért a 17. Festum Varadinum rendezvénysorozat
Nagyvárad – A Szakszervezetek Művelődési Házában megtartott díjkiosztó ünnepséggel és előadással befejeződött a tizenhetedik Festum Varadinum. Zárásként a Nagyvárad Táncegyüttes Marosmentiek című táncjátékát mutatta be.

Záróbeszédében Biró Rozália alpolgármester, a Varadinum Alapítvány kuratóriumának az elnöke úgy vélte: ha igaz az a mondás, hogy egy népre tömegpusztító fegyverek és atombomba hiányában is pusztulás vár, ha nincsen kultúrája, akkor a magyarság “életre van itélve”, hiszen kitűnően áll a művelődés terén. Ezt a gondolatmenetet erősítette meg a 17. alkalommal megrendezett Festum Varadinum rendezvénysorozat is, mely megitélésében az évek múltával nem laposodott el, hanem épp ellenkezőleg, egyre gazdagabbá és színesebbé vált, vonzereje kihatott a környező településekre és régióra is. Az alpolgármester ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az otthon többet jelent a négy fal közé zárt magánéletnél, jelenti a város és a szülőföld szeretét is, ezért nekünk kötelességünk “gondoskodnunk” ezekről, hiszen nem másokért, hanem önmagunkért tesszük.

Díjkiosztás

A felszólalást követően a Varadinum díjkiosztó  ünnepségre került sor. Emlékplakettet vehetett át Thurzó Sándor zenetudós, aki életművével jelentősen hozzájárult Nagyvárad kulturális örökségének a gyarapításához, és akinek emberi és szellemi nagysága, kitartó tevékenysége példaértékű kell legyen mindannyiunk számára. Ugyanilyen elismerésben részesült a Sapientia Varadiensis Alapítvány  is (elnök: dr. Fleisz János), a tudományos, a kulturális és a civil szféra területén kifejtett tevékenysége, elért eredményei kapcsán, valamint a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete  (elnök: Jakab Ibolya), mely szervezetnek köszönhetően új közösségre, szórakozási és művelődési lehetőségre leltek Nagyvárad ezüsthajú polgárai.

Állófogadás

A díjak átadása után a Nagyvárad Táncegyüttes lépett fel Marosmentiek című néptáncműsorával, mely az emberi élet jelentős szakaszait mutatta be “néptánclépésekben”: ahogyan a nőtt a Maros, s haladt előre a történet a folyó mentén, úgy lettek egyre idősebbek a szereplők is. A nagysikerű előadást követően állófogadásra került sor. Pohárköszöntőjében Biró Rozália a Festum Varadinum rendezvényeinek változatosságára hívta fel a figyelmet, s azt kivánta, hogy az ünnepi hét alatt tapasztalt összefogás a jövőben is maradjon meg. Tőkés László püspök, EP- képviselő megjegyezte: nem annyira elégedett, mint az alpolgármester, hiszen visszaemlékszik a tizenhét évvel ezelőtti időkre, amikor nagyobb volt a lelkesedés, s sokkal több embert vonzottak a rendezvények. Dr. Pete István szenátor úgy vélte: a Festum Varadinum méltó volt Nagyvárad régi hírnevéhez, jó volt együtt lenni.

Ciucur L. Antonius