Végéhez közelít a színházfelújítás

Végéhez közelít a színházfelújítás
Nagyvárad – Utolsó szakaszába érkezett a nagyváradi színházépület három éve tartó renoválása. Felújították már a légfűtéses berendezést és a tetőzetet, és a napokban a székek is megérkeztek.

Utolsó szakaszába érkezett a nagyváradi színházépület több éve zajló renoválása, így remény mutatkozik arra, hogy április végéig befejeződjenek a restaurálási munkálatok. A nézőtéren az elmúlt napokban a kivitelező szalárdi Constructorul cég munkásai az alapréteget öntötték, melyre a továbbiakban a padlószőnyeget fogják lefektetni. Ugyanakkor karácsony előtt borítólapokat helyeztek el a földszinten, és a tetőzet javításával is végeztek, akárcsak a légfűtéses rendszer felújításával. Az önkormányzat részéről a munkálatok felügyeletével megbízott Jakabffy László mérnök azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: mivel az épület eredeti belső színezése bordóvöröses volt, ragaszkodtak ehhez a színhez a páholyok tapétázásánál (az anyagot Ausztriából hozták), valamint a padlószőnyeg, a székek, a fotelek és a zsámolyok kiválasztásánál is. Új bejárati ajtók is készülnek, a régi modell alapján. Az aranyozott mintázat nagy részét elhelyezték, dolgozniuk kell még a földszinti előcsarnokban (ahol utoljára a kilencvenes években végeztek hasonló munkálatokat), valamint az első emeleti folyosón és előtérben is, ahol jelenleg festenek.

Vasfüggöny

A vasfüggöny rendbetétele még szintén hátravan, viszont a színház bejáratánál levő két szobor restaurálásával elkészült Deák Árpád képzőművész. A köztéri kompozíciókat a tél idejére befóliázták, hogy megvédjék ezeket az időjárás viszontagságaitól. Mindez nem számít különlegesnek, hiszen például Bécsben is hasonlóképpen járnak el. Ha tehát az események a tervek szerint alakulnak, májusban a színészek ismét birtokukba vehetik Thália templomát.

Mint ismeretes, a nagyváradi színházépület 1899-1900 között épült. A neoklasszicista homlokzatú, neorokokó belsejű ingatlan a mintegy ötven európai színházat tervező bécsi Fellner és Helmer építésziroda alkotása. Több mint három évvel ezelőtt kezdték el restaurálni az épületet, azóta a nagyszínpadi színielőadásoknak a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók terme, valamint a Szakszervezetek Művelődési Háza biztosít helyszínt. A felújított épület átadását többször is elhalasztották, így például az az elképzelés is meghiúsult, hogy tavaly ősszel az ingatlan felavatásának 110-ik évfordulóját már a rendbe tett színházban ünnepelhessék a váradiak.

Ciucur Losonczi Antonius