Vége a legális bojkottnak?

Vége a legális bojkottnak?
A közbeszerzési törvény megváltoztatásáról döntött tegnapi ülésén a kormány. Az önkormányzatok képviselői pozitív irányú változásnak minősítik az erről szóló kormányhatározatban szereplőket.

A közbeszerzési eljárásokat szabályozó törvényben szereplő kiskapukat kihasználó cégek miatt országszerte több ezer, közpénzekből finanszírozott fontos beruházás áll jelenleg.

Gyakorlattá vált

Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök véleménye szerint ugyanis gyakorlattá vált Romániában, hogy az Óvások Megoldásával foglalkozó Országos Bizottságnál (Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor) indokolatlan esetekben is fellebezzenek egyes versenytárgyalások végeredményei ellen a vesztes cégek. Mint ismeretes a közbeszerzési eljárásokat szabályozó törvények értelmében mindaddig nem kezdődhet el egy versenytárgyalás útján kilicitált munkálat, amíg egy cégnek az ezzel kapcsolatos óvásának ügyében nem hozott döntést a szóban forgó bizottság. Ez ahhoz a helyzethez vezetett, hogy a bizottság egyszerűen képtelen időben (30 napon belül) megválaszolni az óvásokat, így a több hónapos késlekedések miatt fontos beruházások nem indulhatnak útjukra.

Fontos változások

A miniszterelnök a kormánytagokkal egyeztetve a tegnapi kormányülésen elfogadott egy, ennek a patthelyzetnek a feloldását szorgalmazó módosításcsomagot. Talán a legfontosabb újítás, hogy a túlterhelt bizottság tagjainak létszámát jelentősen megnövelik az operatívabb munkavégzés érdekében. Tariceanu ígérete szerint így már tartható lesz az önkormányzatok szerint is még elfogadható 30 napos határidő. Ugyancsak fontos újítás, hogy a közbeszerzési pályázatok lebonyolításának határidejét is csökkentik. Eddig 52 nap alatt kellett lebonyolítani egy versenytárgyalást, az új rendelkezések értelmében erre 24 napja lesz a liciteket elbíráló szakbizottságoknak és az önkormányzatoknak. A módosítások sorában ugyancsak fontos szerepet foglal el, hogy nagyobb hatalmat ad az önkormányzatoknak, eddig ugyanis minden 5000 euró érték feletti, közpénzekből finanszírozott megbízást licitre kellett bocsátani, ezt az összeget megkétszerezték. Így a 10 000 euró érték alatti megbízásokat közvetlen beszerzési módszerrel eszközölhetik majd az önkormányzatok.

Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere lapunknak nyilatkozva üdvözölte a változásokat. „Szombaton Borbély László miniszter már tájékoztatott az akkor még csak tervezett változásokról, és mindenképpen pozitívumként értékelem ezeket. Remélem, hogy ezentúl jobban együtt lehet majd dolgozni a cégekkel”—értékelt Ilyés. Hozzátette, hogy valószínűleg fegyelmezettebbek lesznek a közbeszerzési pályázatokra jelentkezők, mivel ezáltal kieshet az a „fegyver” cégek kezéből, hogy ha nem értenek egyet egy versenytárgyalás eredményével hosszú hónapokra leállíthatnak fontos munkálatokat. Ilyés tudomása szerint sajnos azonban a változtatások visszamenőleg nem rvényesek, a jelenleg szatmárnémetiben is az értelmetlen óvások miatt szünetelő munkálatok megoldása még várat magára.

Nagy Szabolcs

Kapcsolódó cikk:

  • Gyorsabb közbeszerzési eljárás