ERDON Helyi hírek

2008.02.19. 18:32

Lakóházak megerősítése

<p>Szatmár megye - Európaszerte egyedinek mondható támogatásban részesülnek a veszélyeztetett lakóházak tulajdonosai. Polgármesteri határozattal is meg lehet kezdeni a munkálatokat.</p>

A fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszterium kiegészítette azt a jogszabályt, amely a földrengés által veszélyeztetett lakóházak megerősítését célzó országos programról szól, így már polgármesteri határozattal is el lehet kezdeni a konszolidálási munkálatokat. A jogszabály már régóta életbe lépet, ennek megfelelően Szatmárnémetiben elkezdődött a veszélyeztetett lakóházaknak leltárba vétele, azonban a módosítással gyorsítani tudjuk ezt a folyamatott – nyilatkozta lapunknak Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. A minisztérium Európaszerte egyedinek mondható támogatást nyújt a szerkezeti megerősítésre szoruló lakóházak tulajdonosainak. Az átlagfizetésnél nagyobb jövedelemmel rendelkező lakók 25 évre szóló, kamat nélküli hitelben részesülnek, az ennél kisebb keresetűek pedig ingyen vehetik igénybe ezt a programot. A műszaki tervek elkészítését, valamint a szükséges vizsgálatokat teljes egészében központi pénzekből finanszírozzák. A veszélyeztetett lakóházak megerősítését célzó országos programra az idén a minisztérium 8 millió lejt különített el. Szatmárnémetiben több 1940 előtt épített lakóházat is felmértek már a szakemberek, azonban miután nagyon hosszadalmas procedúráról van szó, egyelőre ezek leltárba vétele zajlik – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!