Védekezzünk a villámcsapások ellen!

Védekezzünk a villámcsapások ellen!
Bihar megye – Az utóbbi időben heves zivatarok alkalmával egyre többször riasztják a tűzoltókat villámcsapás okozta tüzekhez, legutóbb hétfőn kellett kiszállniuk két esethez.

Mint ismeretes, a jelenség általában a felhők között alakul ki, de ha a felhő s a földfelszín között jön létre, akkor veszélyes. Évente több százezer villámot regisztrálnak a légtérben, közülük több tízezer lecsap a földre. Ritkán okoz kárt, de bizony előfordul, hogy családi házak, melléképületek gyulladnak ki. Hogyan kerülhető el a villámcsapás, kérdeztük Camelia Ro§cát, a Bihar megyei Cri§ana tűzoltó-alakulat szóvivőjét.

Villámhárító s egyebek

A villámlás elleni védekezés legelterjedtebb módszere a villámhárító építése, tudtuk meg. Alacsonyabb épületeknél nem biztos, hogy feltétlenül szükséges a villámhárító. Viszont ha az épület a magasságával kitűnik környezetéből, nagyobb az esély egy villámcsapásra. Az építkezési cégeknél be lehet szerezni ilyen készülékeket, mely a villámbefogó, elvezető és földelő részből áll. Annak tervezését szakemberek végzik, pontosított Camelia Ro§ca. Egy másik tűzvédelmi, megelőzési módszer az elektromos készülékek áramtalanítása erős vihar esetén, ha az ember hosszabb időre elmegy otthonról, ne feledje el meghozni ezeket az óvintézkedéseket. Egy-egy vihar alkalmával ugyanis előfordulhat, hogy attól a háztól, amelyikbe belecsap a villám, még két-három épületnyire is rövidzárlat alakul ki. S ha már itt tartunk: az érzékeny elektronikai eszközök a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek, már ezért is érdemes kihúzni a kábeleket az aljzatból vihar esetén, hacsak nincs profi többlépcsős túlfeszültség-védelmi berendezésünk…

Zámbó Sipos Mónika