Védekezzünk a szúnyogok ellen!

Igazolta ma a Cantacuzino Intézet a nyugat-nílusi vírusfertőzést Románia területén. Eddig 7 esetben bizonyították a fertőzést, további 3 esetben még folynak a kivizsgálások.

A vírus jelenlétét elismerték Görögországban és Oroszország déli részén (a Fekete-tenger közelében), illetve Európa más országaiban is, ezért az Egészségügyi Minisztérium elrendelte az esetek felderítésének, kivizsgálásának és a fertőzésveszély csökkentétének fokozott ellenőrzését.

Eddig több mint 80 olyan beteget vizsgáltak meg, akiknél felmerült a nyugat-nílusi vírussal való fertőzés, közülük 7 esetben igazolták a fertőzést. További 3 esetben jelenleg is folynak a vizsgálatok. Az érintett megyék: Fehér, Dolj, Galac, Kolozs, Konstanca, Szeben, Teleorman, valamint Bukarest. Mindegyik esetben 30 év feletti betegekről van szó, közülük ketten, fokozottan veszélyeztetett idős (75 és 79 éves) betegek, életüket vesztették.

Tekintettel a körülményekre, az Egészségügyi Minisztérium összehívta az epidemiológiai szakbizottságot és sürgős intézkedéseket kért a veszélyeztetett helyzetek felmérésére minden szintű orvosi ellátásban.

A miniszter azonnali intézkedései a következőkre vonatkoznak:

o     Az európai ECDC-metodológia és az Európai Unió szabályozásának megfelelően, a felügyelet fokozása a nyugat-nílusi vírusfertőzés megelőzésére;

o     Azonnali telefonos jelentés a gyanús esetekről minden kórház fertőző osztályáról;

o     A háziorvosok értesítése és figyelmeztetése a veszélyre, különös tekintettel az igazolt esetek környékén, hogy minden lehetséges beteg megfelelő ellátásban részesüljön;

o     Jobb együttműködés a Cantacuzino Intézettel és a kolozsvári Regionális Közegészségügyi Intézettel (területi illetékesség szerint);

o     Minden fertőzésgyanús vagy fokozottan veszélyeztetett beteg beutalása és megfelelő kórházi ellátása;

o     Együttműködés a megyeiegészségügyiigazgatóságok, a prefektusi hivatalok és az önkormányzatok között a nem specifikus megelőzés (pl. Szúnyog- és rovarirtás) koordinálására;

o     A vérközpontok értesítése arról, hogy a fertőzött területek lakosai nem adhatnak vért és nem lehjetnek szervdonorok a következő 28 napban;

o     Az európai EWRS-hálózaton keresztül, az európai fórumok értestése.

Az Egészségügyi Minisztérium a következő óvintézkedéseket javasolja a lakosságnak:

     Ruházatukkal (és esetleg riasztó hatású vegyszerekkel) védekezzenek a szúnyogcsípés ellen;

     A szúnyogok ellen szereljenek fel védőhálót a lakás ajtajára-ablakaira;

     Gondoskodjanak a gazdaságok területén a pangó tócsák kiszárításáról és távolítsák el vagy ürítsék ki az állott vizet tartalmazó tartályokat.

A nyugat-nílusi (West Nile) vírusfertőzést többnyire a legyengült szervezetűek, az egyéb betegségben szenvedők kaphatják el, a gyermekek szinte észrevétlenül esnek át a fertőzésen.

A szakértők javasolják, hogy a betegek jelentkezzenek háziorvosuknál vagy a legközelebbi orvosi rendelőben, ha esetleges szúnyogcsípés után 3-7 napon belül lázat, erős fejfájást, szédülést, hányást, ízületi vagy izomfájdalmakat, esetleg memóriazavart észlelnek.

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy minden igazolt és bejegyzett fertőzési eset elszórtan jelentkezett az ország 9 megyéjében, és ezért jelenleg nem beszélhetünk nagy kiterjedésű járványveszélyről. Ugyanakkor, minden lehetséges eszköz rendelkezésre áll a felügyelet biztosítására, illetve az esetleges betegek megfelelő orvosi ellátására.