Védekezzünk a szamócaültetvények kártevői ellen

A szamócaültetvényeken számos gombás betegség és kártevő veszélyezteti a termést, védjük ültetvényeinket.

A lisztharmat a levélen és a termésen egyaránt előfordul. A levélfonákon először foltszerű, majd az egész levéllemezre kiterjedő, finom szürkésfehér bevonat fejlődik. A tünetek már a virágzás előtt is jól láthatóak. Ilyenkor a levél színe felé bekanalazódik. A gomba fertőzéséhez 17–20 Celsius-fokos hőmérséklet, magas páratartalom szükséges. Tavasszal a levél és a termés fejlődésekor a gomba a zsenge növényrészeket fertőzi meg, szüret után a tősarjak kialakulásakor károsít. A szamóca levélfoltossága több betegségtől származik: fehér foltok lilásbarna szegéllyel, ovális vagy félköríves szürkebarna foltok elmosódott vörösbarna szegéllyel, vagy ovális világosbarna foltok vörösbarna szegéllyel vannak jelen. A legnagyobb kárt a szürkepenész a termés rothadásával idézi elő. A kórokozó számára a nedves, páradús időjárás kedvező. Ha virágzástól gyümölcsérésig, vagyis májusban és június első felében csapadékos az időjárás, akkor jelentős termésrothadásra lehet számítani.

A szerkombinációk

Vegyi védekezéssel a betegségek eredményesen háríthatók. Időpontjaik: a virágzás kezdete, amikor a virágok 20%-a kinyílt; a virágzás vége, amikor a virágok 80%-a elnyílott; a virágzás után a termések kötődésekor. Az első és második védekezést az időjárástól függetlenül el kell végezni. A harmadik védekezésre csak akkor van szükség, ha az időjárás csapadékos.

A következő szerkombinációk valamelyikével végezzük a permetezést: Score 250 EC – 0,01% + Torque 550 SC – 0,05%; Aliette 80 WP – 0,2% + Ortus 5 SC – 0,05%; Chorus 75 WG – 0,03% + Kelthane 18,5 EC – 0,05%. E szerféleségek védelmet nyújtanak a levéltetvek, atkák, kis és nagy szamócavincellér-bogár, a szamócaeszelény és a szamóca-bimbólikasztó kártétele ellen is.

A védekezések idején a munkavédelmi előírások betartása, a méhek, állatok és a környezet védelme szigorúan kötelező.

Hegyesi Béla mérnök