Ünnepség

2021.09.14. 10:00

Tanévnyitó ünnepség a Lorántffyban

Több más iskolához hasonlóan a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban is az osztályokat több csoportra osztva, különböző időpontokban tartották meg tegnap délelőtt a tanévnyitó ünnepséget. Az 5–8. osztályosok kilenc, az alsó tagozatosok tíz, míg a 9–12. osztályos diákok, szüleik és tanáraik tizenegy órakor sorakoztak be a nagyvárad-olaszi református templom padjaiba.

Fotó: János Piroska

János Piroska

A kilencedik osztályt kezdő diákokat és nagyobb társaikat, tanárokat, szülőket Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke alapigeként az 52. Zsoltár verseit olvasta fel: „Én pedig mint zöldellő olajfa Isten házában, bízom Isten kegyelmében mind örökkön örökké. Áldlak téged örökké, hogy így cselekedtél; nevedben remélek, mert jóságos vagy, a te híveid előtt”. A tanévkezdés napján sok kérdés lehet szívünkben, lelkünkben, ám mindenkor Istenbe vetett reménységgel, bizodalommal kell nekiindulni a kihívásoknak, fogalmazott Csűry István. Az igerészletben felolvasott hasonlat, a „zöldellő olajfa” nem költői túlzás, hiszen mindenünk megvan ahhoz, hogy lendületesen, jó kedvvel, céltudatosan haladjunk előre, szívünk pedig nemcsak ünnepnapokon, hanem a hétköznapokon is örömmel telhet meg. Máskülönben az „ahogy lesz, úgy lesz” szemléletmóddal telve összeroskadunk a terhek alatt. „A felolvasott igerészletben megjelenő szent makacsság, konokság kell legyen a mi hitünk és reménységünk” – mondta a püspök, kiemelve: „Isten mindenkor mellettünk van és lesz. Fontos, hogy tudjunk hálásak lenni, hiszen jó az Isten.”

A 2021/2022-es tanévtől új iskolaigazgatója van a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumnak Módi Kinga személyében, aki ünnepi tanévnyitó beszédének kezdetén köszönetet mondott Papp Anikó aligazgatónak, aki az elmúlt időszakban az iskola ideiglenes igazgatói tisztségét töltötte be. „A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium harmincadik születésnapját ünnepli ma. A születésnapok, ünnepi megemlékezések egy új kezdet erejével hatnak, a teremtés, újjáteremtés határtalan és felfoghatatlan erejének töredéke az, amiből évről évre feltöltekezünk, és ami reményt ad a holnap nyugtalanító megismerhetetlenségével szemben” – kezdte ünnepi beszédét Módi Kinga, aki a továbbiakban a Pál apostol alapította gyülekezethez hasonlította a 116 éve létrehozott, 30 évvel ezelőtt újraalapított oktatási intézményt, ugyanis kihívások, viszontagságok ugyanúgy akadtak, mint sikerek. Az igazgató köszönetet mondott a szülőknek, hogy magyar református iskolát választottak gyermekük továbbtanulásának helyszínéül, és ígéretet tett, hogy a bizonytalan helyzet ellenére a gyermekeket imádságos lelkülettel, Isten gyermekeiként, egyéni képességeikhez mérve kezelik, hitbeli növekedést biztosítanak számukra. Papp Anikó aligazgató a tanfelügyelőség üzenetét adta át, amelyben a jelenléti oktatás elsőbbsége mellett foglaltak állást, köszönetet nyilvánítottak a szülőknek, pedagógusoknak egyaránt.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az oktatási bizottság alelnöke felszólalásában olyan értékekre hívta fel a diákok, jelenlevők figyelmét, mint a család, a más vélemény felé történő, a megbélyegzést mellőző nyitottság. Felhívta a diákok figyelmét, használják ki hasznosan az időt, legyenek kíváncsiak, és ne féljenek rossz kérdéseket feltenni, hiszen jobb gyerekként egy rossz kérdést feltenni, mint felnőttként rossz választ adni. Ne feledjék az együttműködés fontosságát, merjék elfogadni a segítséget – tette hozzá.

A tanévnyitó során sor került a kilencedik osztályt kezdő diákok hagyományos fogadalomtételére, illetve felolvasták azoknak a tanulóknak a nevét, akik hűségösztöndíjat kapnak. Utóbbiban azok részesülnek, akik az általános iskola után is a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban folytatják tanulmányaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában