VB-2018 – Kérdés, hogy térnek vissza

Lewandowski klasszisára nagy szükségük lesz a lengyeleknek
Lewandowski klasszisára nagy szükségük lesz a lengyeleknek - © Fotó: AFP
Moszkva – A Robert Lewandowski vezette lengyelek 2006 után újra megmutathatják magukat a világnak.

Lengyelország számára is elkezdődik a labdarúgó-világbajnokság: Adam Nawałka együttese kedden 17 órától Szenegál ellen kezdi meg a küzdelmeket a H csoportban, Moszkvában. A lengyelek legutóbb 2006-ban vehettek részt vébén, azóta nem sikerült kijutniuk, így nyilván nagy bennük a bizonyítási vágy. Az esélyek alapján szinte biztos, hogy ott lesznek a nyolcaddöntőben, ahogyan Kolumbia is. Ebből a négyesből a szenegáliaknak és Japánnak valószínűleg a csoportkör jelenti a végállomást. Bár az eddigi eredmények alapján ezen a tornán semmi sem vehető készpénznek…

Mindent megteszünk, hogy minél tovább jussunk, azon leszek, hogy nagy tapasztalatommal segítsem a csapatom” Lukasz Fabianski

Csoda 2002-ben

Lengyelország csoportgyőztesként kvalifikálta magát az oroszországi seregszemlére. A csapat húzóneve a csapatkapitány Robert Lewandowski. A Bayern München támadója egészen jó szezont tudhat maga mögött, klasszisára pedig a válogatottjának is nagy szüksége lesz. Kapus poszton is jól állnak a lengyelek, akár Lukasz Fabianski, akár Wojciech Szczesny áll a kapuban, a mezőnyjátékosok biztos tartást kapnak hátulról. A két hálóőr ugyanazon a napon, április 18-án született, igaz, a Swansea City kapusa, Fabianski öt évvel korábban, 1985-ben.

Közel hasonló szurkolósereggel rendelkezik mindkét cerberus, a drukkerek nehezen jutnak dűlőre, ki is álljon a kapuba egy-egy meccsen. – Mindent megteszünk, hogy minél tovább jussunk, azon leszek, hogy nagy tapasztalatommal segítsem a csapatom. Szerencsére jó viszonyt ápolunk Szczesnyvel, persze van köztünk egy természetes rivalizálás, de így is mindenben támogatjuk egymást – mondta Fabianski a FIFA TV-nek adott interjúban.

Az afrikai csapat a 2002-es tornán alaposan meglepte a világot, miután a nyitómérkőzésen Papa Bouba Diop találatával legyőzte a világ- és Európa-bajnok francia válogatottat. Teranga oroszlánjai ezt követően egészen a negyeddöntőig meneteltek, ott azonban a törökökkel szemben alulmaradtak. Ez lesz a második világbajnokságuk. A szenegáliak legnagyobb sztárja Sadio Mané. A Liverpool FC támadója pályafutása legsikeresebb idényét futotta, ráadásul csapatával bejutott a BL-döntőbe. Rajta kívül még Kalidou Koulibaly, a Napoli védője is ismert játékos. Érdekesség, hogy kizárólag külföldön játszó labdarúgók kerültek be a vb-keretükbe.

– ÉKN –