Avatóünnepség

2021.09.15. 07:49

Biharon ismét rászállt a turulmadár az ősi kövekre

Több évtizedes tartozást róttak le Bihar község lakosai, mikor leleplezték a bihari református templomkertben felállított turulmadaras emlékművet.

BN-összeállítás

Nemcsak az esemény volt történelmi pillanat, de egy nagyméretű összefogásnak is tanúi lehettünk, ugyanis az emlékműállítás teljes mértékben közadakozásból valósult meg. 125 éve, a bihari Földvárban felállított millenniumi emlékművet az impériumváltás után felrobbantották, széthordták. Ezért szó szerint darabonként kellett összeszedni a 45 tonnányi követ, amihez erős fundamentumra volt szükség, ez 2017-re készült el a református templom udvarán. Ekkor fogalmazódott meg, hogy 125 év után szép lenne, ha az elveszett turulmadár helyett egy új szobor is felkerülhetne méltó helyére, csak anyagi forrás hiányában ez merész álomnak tűnt. De mégis megtörtént a lehetetlen, mert a közadakozás meghirdetése után szűk másfél év alatt összegyűlt a nem kevés összeg Bihar község lakosainak adományából. A példaértékű összefogásban szerepet vállalt a község polgármesteri hivatala, három helyi egyházközség (baptista, római katolikus, református), vállalkozók, presbiterek, nőszövetségi tagok és még sokan, akiknek adományát, áldozatkész munkáját hosszú lenne felsorolni.

Szeptember 12-én a bihariak méltó módon meg is tudták ünnepelni, hogy Kovács Károly szobrászművész alkotása, az eredetinél kicsit nagyobb bronz turulszobor a helyére került. Az ünnepi istentiszteleten igét hirdetett Tóth Tibor, a magyarországi Bihari Református Egyházmegye esperese, aki párhuzamba állította Józsué könyvének emlékeztető köveit a szintén üzenetértékű bihari történelmi kövekkel. Ezt követően Csernák Béla nyugdíjas lelkipásztor számolt be az előzményekről, a kövek összegyűjtésének folyamatáról, majd a bihari lelkipásztor, Szatmári-Gergely Elemér a megvalósításról, a munkálatokról szólt. Az ünneplő gyülekezetet meleg szavakkal, a remény üzenetével köszöntötte ifj. Szilágyi Zoltán, Bihar község polgármestere és Albert Zsolt helyi baptista prédikátor. Az eseményt két korosztály szavalata is ünnepélyessé tette (Barczag Ilona és Bartha Viktória), mintegy jelezve múlt és jelen folytonosságát, majd Spurigán Zoltán karvezető vezetésével a református egyház kórusa adott hálát Istennek, hogy idáig eljuthatott egy közösség. Csorba Mihály történész, iskolaigazgató a turulmadár szimbolikájáról, történetéről tartott előadása után Dénes Lukács István, a Bihari Református Egyházmegye esperese és Kiss Albert helyi római katolikus plébános-főesperes áldotta meg a leleplezett szobrot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában