Vasárnap is kiállítottak személyi kártyákat

Vasárnap is kiállítottak személyi kártyákat
© Nicoleta Cherei
Bár a választásokra való tekintettel szombaton, sőt vasárnap is lehetett igényelni személyi kártyát a nagyváradi lakossági nyilvántartónál, jóval kevesebben jelentkeztek, mint az átlagos napokon – tudtuk meg Nicoleta Chereitől, a hivatal vezetőjétől.

Átlagban naponta mintegy kétszázan nyújtanak be iratokat, ehhez képest szombaton harminchatan igényeltek személyi kártyát, vagy ideiglenes személyi kártyát, vasárnap pedig délig tizenketten jelentkeztek, s mindannyiuk esetében ki tudták időben állítani az okiratot ahhoz, hogy az illetők eljuthassanak szavazni.

Nagyváradon egyébként általában rövid a várakozási idő, három napot szoktak mondani, de rendszerint már egy nap múlva sms-t küldenek a lakosoknak, hogy jöhetnek az iratokért. Az sms-eket egyébként egy speciális rendszer továbbítja, ezt a rendszert három hónapja ültették gyakorlatba. A hivatal vezetője szerint valószínűleg Váradon is tumultus keletkezne a hivatalban választásokkor, ha itt is két-három hét lenne a várakozási idő, mint máshol az országban. Az ideiglenes személyi kártyák kiállításához kevesebb irat szükséges: abban az esetben, ha az illető nagyváradi lakcímmel szerepel a nyilvántartásban, mindössze három fotó is elég. Ha viszont nem szerepel a nyilvántartásban, több iratot kell benyújtania. „Azt azért meg kell érteniük, hogy minden okirat nélkül mégsem állíthatjuk ki a kártyát” – jegyezte meg a hivatal vezetője. Mint megtudtuk, tegnap eset nyolcig fogadtak el kérvényeket.